De feestdagen zijn nu echt officieel gedaan, spijtig genoeg. De sombere, lange en donkere maand januari is volop bezig, alhoewel het dit jaar voor mezelf wel meevalt. Ik ben mij momenteel zo hard aan het verdiepen in mijn nieuwe functie op m’n werk dat ik amper de tijd heb om stil te staan dat we in de sombere maand januari zijn en met allemaal nog goede voornemens in ons hoofd.
Aan goede voornemens doe ik zelf niet mee, ik doe gewoon heel het jaar mijn best om zo gezond (en daar horen ook “cheat days” bij ) mogelijk door te komen.
Ik hou net zoals jullie ook van desserts, chocolade, cake … alles waar suiker, bloem en eieren in zit zeg maar. En deze mijd ik ook niet, enkel hou ik deze zoetigheden voor in het weekend. Tijdens de week zorg ik ervoor dat ik steeds iets voedzaam bij de hand heb om tussendoor te kunnen smullen.
Wat zelfgemaakte granola, dadelballetjes of deze heerlijke wortelkoekjes.
Het blijft natuurlijk een koekje enkel ietwat voedzamer gemaakt.
Geen gewone bloem maar een mix van havermout en speltmeel, gewone suiker werd
vervangen door maple syrup en kokosolie in plaats van boter.
Het maken ervan is een kinderspel. Alles even mengen, je hoeft zelfs niet te kneden of het deeg laten opstijven. Het deeg is iets natter dan normaal maar met behulp van een ijsschepper vorm je de koekjes.
Ingrediënten
- 100gr havermout
- 22gr speltbloem (of gewone patisseriebloem)
- 1tl bakpoeder
- 1tl kaneel
- snuifje gemberpoeder
- 225gr gerapste wortel *
- 125gr pecannoten (grof gehakt)
- 40gr rozijnen
- 120ml maple syrup
- 120ml gesmolten kokosolie
*deze mag je nog iets fijner hakken
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Beleg een bakplaat met een veel bakpapier.
Meng de havermout met de speltbloem, bakpoeder, kaneel en gemberpoeder.
Voeg de geraspte wortel, pecannoten en rozijnen toe. Meng goed.
Meng de gesmolten kokosolie met de maple syrup en voeg dit toe
aan het mengsel van bloem-noten-vruchten. Meng goed.
Dit deeg is aan de plakkerige en loperige kant dan normaal deeg voor koekjes.
Schep met behulp van een ijsschep, bolletjes deeg op de bakplaat. Je hoeft dit niet aan te duwen.
Bak de koekjes mooi goudbruin in ongeveer 15min.
Haal uit de oven en laat eerst afkoelen op de bakplaat,
alvorens ze op een rooster te leggen en verder te laten afkoelen.
Bewaar de koekjes luchtdicht
Smakelijk!