Binnen enkele dagen worden we weer overladen met veel te veel lekkers van Sinterklaas. Of misschien puilen nu je kasten al uit. Heb je nu per toeval wat speculaas op overschot dan is het misschien wel een leuk ideetje om deze speculaas muffins te bakken. Het hoeft trouwens niet per se Sinterklaas te zijn om deze te bakken hoor. Op eender welk moment tijdens het jaar gaan deze smaken. Ik ga jullie wel waarschuwen want ze zijn verslavend lekker en bovendien ook nog eens super makkelijk om te maken!
Meestal wordt bij gebak waarbij speculaas vermeldt staat, gewoon speculaaskruiden gebruikt. Hier dus niet! In deze muffins verwerken we zowel de kruiden, als de koekjes en ook speculaaspasta. Zeg maar het “all-in” pakket! Dus hoef ik jullie nog te vertellen, hoe lekker deze zullen zijn 😃.
We gaan deze speculaas muffins trouwens nog een tikkeltje lekkerder te maken door er een lekkere “crème’ke” bij te maken. Een frisse crème op basis van mascarpone en speculaaspasta. En als afwerking nog wat gesmolten speculaaspasta. Er kan gewoon nooit genoeg speculaas zijn 😉
TIP! De stukjes speculaas in de muffins zou je ook kunnen vervangen door pepernoten ofwel kruidnoten.
Hoe maken we deze speculaas muffins?
We beginnen met zelfrijzende bloem te mengen met nog wat extra bakpoeder en speculaas- of koekkruiden. Zet dit even opzij.
Doe bruine suiker (= cassonade) en eitjes in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop deze op hoge snelheid voor zo’n 2min los en luchtig. Schraap zeker even de bodem los met de suiker. Voeg er vervolgens de speculaaspasta aan toe en mix nog een minuutje op hoge snelheid. Doe er de zure room, zonnebloemolie en vanille extra bij en mix nog even goed door. Verlaag dan je mixer naar de laagste snelheid en voeg het bloem-kruiden mengsel toe. Mix kort tot alles is gemengd en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem kan je dan nog met een spatel even mengen. Verkruimel nog enkele speculaas koekjes (niet te fijn) en meng deze met een spatel nog even kort doorheen het deeg.
Verdeel het deeg over de vormpjes, vul ze niet te vol aangezien de cakejes nog zullen rijzen tijdens het bakken. Bak de muffins mooi gaar en goudbruin in de oven. Als ze gaar zijn, haal uit de oven en laat zo’n 5min afkoelen in de bakvorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.
Voor de mascarpone crème, mix mascarpone los met speculaaspasta en poedersuiker. Voeg wat room toe en mix mooi romig. De crème mag niet te lopen zijn.
Smelt ondertussen ook nog extra speculaaspasta au bain-marie. Smelt dit in een hoge beker aangezien hier echt geen druppeltje water bij mag komen. Anders zal deze helemaal schiften.
Vlak voor het serveren, werk je de muffins af met een toefje crème en wat gesmolten speculaaspasta. Of je kan ook alles apart erbij serveren.
Speculaas muffins
Equipment
- Muffin of cupcake bakvorm + papieren vormpjes
Ingrediënten
Muffins
- 200 gr zelfrijzende bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 1,5 tl speculaas- of koekkruiden (of gewoon kaneel)
- 215 gr bruine suiker (= cassonade)
- 2 eieren
- 140 gr speculaaspasta
- 115 gr zure room (of volle stevige yoghurt)
- 120 ml zonnebloemolie
- 2 tl vanille extract
- 4 a 5 speculaas koekjes
Mascarpone crème
- 200 gr mascarpone
- 2 el speculaaspasta + extra zo'n 2el om te smelten
- 1 el poedersuiker
- 3 el room
Instructies
- Verwarm je oven voor op 175 graden.Beleg je cupcake/muffin bakvorm met papieren vormpjes.
- Meng de zelfrijzende bloem met bakpoeder en speculaas- of koekkruiden. Zet even opzij.
- Doe de bruine suiker en eitjes in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop deze voor zo'n 2min op hoge snelheid los en luchtig. Schraap zeker even de suiker op de bodem even los. Doe er de speculaaspasta bij en mix opnieuw op hoge snelheid voor zo'n minuutje.Voeg de yoghurt, olie en vanille toe en mix nog even goed door.Verlaag je mixer naar de laagste stand en voeg het bloem-kruiden mengsel toe. Mix tot alles is gemengd en zet dan je mixer uit. De laatste restjes bloem kan je zelf met een spatel nog even mengen.Verkruimel de speculaas koekjes (hoeft niet te fijn te zijn) en voeg deze nog toe aan het deeg. Meng nog even met een spatel. Verdeel het deeg over de vormpjes. Vul ze niet te vol aangezien ze nog wat zullen rijzen tijdens het bakken. Bak de muffins mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 25 a 30min. Check met een satéprikker of ze gaar zijn binnenin. Haal uit de oven en laat zo'n 5min afkoelen in de bakvorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.
- Voor de mascarpone crème, doe de mascarpone, 2el speculaaspasta en de poedersuiker in een kom. Mix dit mooi los en romig voor een minuutje. Voeg de room toe en mix nog even kort tot je een gladde crème hebt. Hij mag niet te lopend zijn.
- Smelt ondertussen nog zo'n 2el speculaaspasta au bain-marie tot deze mooi lopend is. Opgelet! Er mag absoluut geen water bij de speculaaspasta want dan gaat deze schiften. Dus gebruik een hoge beker.
- Smeer de muffins in met wat van de mascarpone crème of serveer er apart bij en werk af met wat gesmolten speculaaspastaSmakelijk