Ga terug
Zo makkelijk en verslavend lekker dat zijn deze speculaas muffins! Ideaal om te bakken tijdens deze Sinterklaas periode of eender welk moment tijdens het jaar. In de cakejes verwerken we zowel de kruiden, als de koekjes als speculaaspasta. En als afwerking een heerlijk frisse mascarpone crème.

Speculaas muffins

Zo makkelijk en verslavend lekker dat zijn deze speculaas muffins! Ideaal om te bakken tijdens deze Sinterklaas periode of eender welk moment tijdens het jaar. In de cakejes verwerken we zowel de kruiden, als de koekjes als speculaaspasta. En als afwerking een heerlijk frisse mascarpone crème.
Gang Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Muffin of cupcake bakvorm + papieren vormpjes

Ingrediënten
  

Muffins

  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1,5 tl speculaas- of koekkruiden (of gewoon kaneel)
  • 215 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 2 eieren
  • 140 gr speculaaspasta
  • 115 gr zure room (of volle stevige yoghurt)
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille extract
  • 4 a 5 speculaas koekjes

Mascarpone crème

  • 200 gr mascarpone
  • 2 el speculaaspasta + extra zo'n 2el om te smelten
  • 1 el poedersuiker
  • 3 el room

Instructies
 

  • Verwarm je oven voor op 175 graden.
    Beleg je cupcake/muffin bakvorm met papieren vormpjes.
  • Meng de zelfrijzende bloem met bakpoeder en speculaas- of koekkruiden. Zet even opzij.
  • Doe de bruine suiker en eitjes in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop deze voor zo'n 2min op hoge snelheid los en luchtig. Schraap zeker even de suiker op de bodem even los.
    Doe er de speculaaspasta bij en mix opnieuw op hoge snelheid voor zo'n minuutje.
    Voeg de yoghurt, olie en vanille toe en mix nog even goed door.
    Verlaag je mixer naar de laagste stand en voeg het bloem-kruiden mengsel toe. Mix tot alles is gemengd en zet dan je mixer uit. De laatste restjes bloem kan je zelf met een spatel nog even mengen.
    Verkruimel de speculaas koekjes (hoeft niet te fijn te zijn) en voeg deze nog toe aan het deeg. Meng nog even met een spatel.
    Verdeel het deeg over de vormpjes. Vul ze niet te vol aangezien ze nog wat zullen rijzen tijdens het bakken.
    Bak de muffins mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 25 a 30min. Check met een satéprikker of ze gaar zijn binnenin.
    Haal uit de oven en laat zo'n 5min afkoelen in de bakvorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.
  • Voor de mascarpone crème, doe de mascarpone, 2el speculaaspasta en de poedersuiker in een kom. Mix dit mooi los en romig voor een minuutje. Voeg de room toe en mix nog even kort tot je een gladde crème hebt. Hij mag niet te lopend zijn.
  • Smelt ondertussen nog zo'n 2el speculaaspasta au bain-marie tot deze mooi lopend is. Opgelet! Er mag absoluut geen water bij de speculaaspasta want dan gaat deze schiften. Dus gebruik een hoge beker.
  • Smeer de muffins in met wat van de mascarpone crème of serveer er apart bij en werk af met wat gesmolten speculaaspasta
    Smakelijk
Trefwoord mascarpone, muffins, sinterklaas, speculaas, speculaaspasta