Niets zo lekkers als zelfgebakken verse madeleintjes. Super simpele cakejes met dat vleugje vanille en een toets van citroen, ja ik bak deze zo graag! Met Kerst op komst heb ik deze klassieker in een “kerstig” jasje gestoken. Dit receptje van Madeleines met veenbessen moet je de komende tijd zeker maken. Met de gedroogde veenbessen, wat sinaasappel en een vleugje kaneel proef je hierin echt de Kerst. Bovendien zijn ze extreem makkelijk om te maken en lekker voor bij de koffie.
Wat deze madeleines extra feestelijk maken is de chocolade “shell”. Het ziet er misschien moeilijk uit maar dat is het totaal niet. Ik leg je in de notities uit hoe je dit zelf voor mekaar krijgt met wat witte chocolade en kleurstof. Je kan ook gewoon wat gesmolten chocolade “drizzelen” over de cakejes.
TIP! Hou je net zoals mij van zelfgemaakte kerstcadeautjes. Wel dan zijn deze madeleintjes echt wel super leuk en lekker om cadeautjes te doen. Verpak ze in een doorschijnend zakje en steek ze in een leuk koffie- of theetasje. Of in een handige bokaal (komt altijd van pas).
Hoe maken we deze Madeleines met veenbessen?
Beginnen doen we met de boter te smelten. Eenmaal gesmolten laat ietwat afkoelen. Hak ondertussen de gedroogde veenbessen ietwat fijner.
Doe de suiker in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer) en voeg nu één voor één de eieren toe en mix op een hoge snelheid. Dit mengsel dient luchtig en bleek te worden. Voeg er vervolgens honing, zeste van sinaasappel en een snuifje kaneel bij. Mix nog even. Verlaag de snelheid van je mixer naar het laagste niveau en voeg de bloem en bakpoeder toe. Mix tot net alles gemengd is en zet je mixer dan uit. De laatste restjes kan je met een spatel mengen. Als laatste voeg je de fijngehakte veenbessen toe en meng nog even kort met een spatel. Laat het deeg zo’n 30min opstijven in de koelkast. Laat het daar niet te lang staan anders wordt het deeg te hard.
Gebruik je een siliconen Madeleine bakvorm dan hoef je deze niet in te vetten. Heb je een metalen bakvorm, dan vet je deze eerst in.
Vul de vormpjes met het deeg (ongeveer 1 a 1,5kl) in de vormpjes. Vul ze niet te vol aangezien ze nog wat rijzen tijdens het bakken. Bak de madeleintjes mooi goudbruin in de oven. Eenmaal gebakken, haal uit de oven, laat even afkoelen in de vorm en ontvorm dan. Laat de cakejes volledig afkoelen op een rooster en bewaar ze dan luchtdicht.
Madeleines met veenbessen
Equipment
- Madeleine bakvorm (siliconen of metalen)
Ingrediënten
- 150 gr boter
- 75 gr gedroogde veenbessen
- 120 gr suiker
- 3 eieren
- 2 el honing
- 1 tl zeste van sinaasappel
- 1 snuifje kaneel
- 150 gr patisseriebloem
- 5 gr bakpoeder
- 100 gr witte chocolade (*) + eventueel kleurstof
Instructies
- Begin met de boter te smelten op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen.Hak ondertussen de gedroogde veenbessen in iets kleinere stukjes.
- Doe de suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt of gebruik een handmixer). Voeg de eieren één voor één toe en mix steeds goed op hoge snelheid. Als alle eieren zijn toegevoegd, laat de mixer op hoge snelheid mixen tot het beslag luchtig en bleek is geworden. Doe er de honing, zeste van sinaasappel en kaneel bij en mix nog even.Zet nu je mixer op de laagste stand en doe er in delen de bloem en bakpoeder bij. Mix tot alles is gemengd en zet je mixer uit. De laatste restjes bloem aan de zijkanten kan je nog met een spatel mengen. Als laatste voeg je nog de fijngehakte veenbessen toe en meng nog even kort met de spatel. Zet nu voor zo'n 30min in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Schep wat van het deeg (ongeveer 1 a 1,5 koffielepel) in het vormpje. Vul ze niet te vol want ze rijzen nog een beetje tijdens het bakken. TIP ! Gebruik je een siliconen bakvorm dan hoef je de vormpjes niet in te vetten eerst. Gebruik je een metalen bakvorm, vet deze dan wel eerst goed in.Bak de madeleines mooi goudbruin in de oven voor zo'n 12min. Check met een satéprikker of de cakejes gaar zijn binnenin, haal dan uit de oven.Laat ze enkele minuten afkoelen, ontvorm en laat ze verder afkoelen op een rooster. Bewaar ze luchtdicht.
- Wil je de madeleintjes nog lekkerder maken, smelt dan wat witte chocolade. Voeg wat rode of bordeaux toe en meng goed. Drizzle deze over de cakejes. Of wil je dat één kant (de kant met de ribbeltjes) helemaal bedekt is met chocolade, wrijf dan de vormpjes in met de gesmolten witte chocolade. Wees niet te zuinig met de chocolade zo krijg je een mooie chocolade schelp. Leg meteen een cakeje in de chocolade in het vormpje (leg met de ribbeltjes in de chocolade). Duw lichtjes aan. De chocolade moet dus nog vloeibaar zijn als je het cakeje in de chocolade legt. Zet even in de diepvries zodat de chocolade kan uitharden. Eenmaal de chocolade is opgesteven, haal uit de diepvries, ontvorm en normaal moet nu je madeleintjes mooi bedekt zijn chocolade.