Ga terug
Niets zo lekkers als deze zelfgebakken Madeleines met veenbessen. Heerlijk voor bij de koffie of om op tafel te zetten met de feestdagen. Deze makkelijke madeleintjes met stukjes veenbessen en wat zeste van citroen krijgt ook nog een lekkere chococolade topping. Ideaal om samen met de kinderen te bakken tijdens de vakantie.

Madeleines met veenbessen

Niets zo lekkers als deze zelfgebakken Madeleines met veenbessen. Heerlijk voor bij de koffie of om op tafel te zetten met de feestdagen. Deze makkelijke madeleintjes met stukjes veenbessen en wat zeste van citroen krijgt ook nog een lekkere chococolade topping. Ideaal om samen met de kinderen te bakken tijdens de vakantie.
Gang dessert, Tussendoortje, voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • Madeleine bakvorm (siliconen of metalen)

Ingrediënten
  

  • 150 gr boter
  • 75 gr gedroogde veenbessen
  • 120 gr suiker
  • 3 eieren
  • 2 el honing
  • 1 tl zeste van sinaasappel
  • 1 snuifje kaneel
  • 150 gr patisseriebloem
  • 5 gr bakpoeder
  • 100 gr witte chocolade (*) + eventueel kleurstof

Instructies
 

  • Begin met de boter te smelten op een zacht vuurtje.
    Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen.
    Hak ondertussen de gedroogde veenbessen in iets kleinere stukjes.
  • Doe de suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt of gebruik een handmixer). Voeg de eieren één voor één toe en mix steeds goed op hoge snelheid. Als alle eieren zijn toegevoegd, laat de mixer op hoge snelheid mixen tot het beslag luchtig en bleek is geworden.
    Doe er de honing, zeste van sinaasappel en kaneel bij en mix nog even.
    Zet nu je mixer op de laagste stand en doe er in delen de bloem en bakpoeder bij. Mix tot alles is gemengd en zet je mixer uit. De laatste restjes bloem aan de zijkanten kan je nog met een spatel mengen. Als laatste voeg je nog de fijngehakte veenbessen toe en meng nog even kort met de spatel.
    Zet nu voor zo'n 30min in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Schep wat van het deeg (ongeveer 1 a 1,5 koffielepel) in het vormpje. Vul ze niet te vol want ze rijzen nog een beetje tijdens het bakken.
    TIP ! Gebruik je een siliconen bakvorm dan hoef je de vormpjes niet in te vetten eerst. Gebruik je een metalen bakvorm, vet deze dan wel eerst goed in.
    Bak de madeleines mooi goudbruin in de oven voor zo'n 12min. Check met een satéprikker of de cakejes gaar zijn binnenin, haal dan uit de oven.Laat ze enkele minuten afkoelen, ontvorm en laat ze verder afkoelen op een rooster. Bewaar ze luchtdicht.
  • Wil je de madeleintjes nog lekkerder maken, smelt dan wat witte chocolade. Voeg wat rode of bordeaux toe en meng goed. Drizzle deze over de cakejes. Of wil je dat één kant (de kant met de ribbeltjes) helemaal bedekt is met chocolade, wrijf dan de vormpjes in met de gesmolten witte chocolade. Wees niet te zuinig met de chocolade zo krijg je een mooie chocolade schelp. Leg meteen een cakeje in de chocolade in het vormpje (leg met de ribbeltjes in de chocolade). Duw lichtjes aan. De chocolade moet dus nog vloeibaar zijn als je het cakeje in de chocolade legt. Zet even in de diepvries zodat de chocolade kan uitharden. Eenmaal de chocolade is opgesteven, haal uit de diepvries, ontvorm en normaal moet nu je madeleintjes mooi bedekt zijn chocolade.
Trefwoord bakken, bakken met de kids, bloedsinaasappel, feestdagen, gedroogde veenbessen, kerstmis, madeleines, voor bij de koffie