Op zoek naar een lekker makkelijk koekjes recept om te serveren bij de koffie met de feestdagen? Dan zit je met deze shortbread koekjes met veenbessen helemaal goed! Een koekje afkomstig uit Schotland bestaande uit enkel maar boter, suiker en bloem. Ik gaf het iets meer smaak met wat vanille, zeste van sinaasappel en gedroogde veenbessen. Als afwerking nog wat witte chocolade en je hebt een heerlijk simpel koekje.
Deze zijn trouwens ook super leuk om cadeau te doen. Koop een leuke bokaal, trommel of tasjes en je hebt een origineel lekker DIY kerstcadeau. Een concept waar ik al jaren voor ga en altijd mee scoor!
Hoe maken we deze Shortbread koekjes met veenbessen?
Begin alvast met het fijnhakken van de gedroogde veenbessen. Zet even opzij. Doe de boter, suiker, vanille en zeste van sinaasappel in een mengkom en mix dit op hoge snelheid romig en luchtig. Reken toch op zo’n 5 a 6min en schraap zeker ook af en toe de zijkanten even los. Zet vervolgens je mixer op de laagste snelheid en voeg in de delen de bloem toe. Kneed tot een ietwat plakkerig geheel. Als laatste voeg je nog de fijngehakte veenbessen toe, meng nog even.
Schep het deeg op een stuk plasticfolie en vorm er een worst van. Je kan best beginnen om deze wat te vormen, vervolgens helemaal in te pakken in de folie. Zo kan je met behulp van de folie het deeg in een worst rollen. Laat het deeg enkele uren of nachtje opstijven in de koelkast. Het deeg moet goed hard zijn om er mooie plakjes van te snijden.
Verwijder de folie en snij plakjes van zo’n 7 a 8mm van het deeg. Leg op een beklede bakplaat. Veel uitzetten zullen de koekjes zeker niet doen. Bak ze mooi goudbruin in de oven voor zo’n 15min. Haal ze uit de oven, opgelet ze zijn nu nog heel wak. Laat ze daarom zo’n 8min afkoelen op de bakplaat en leg ze vervolgens op een rooster om ze helemaal af te laten koelen.
Eenmaal volledig afgekoeld, smelt wat witte chocolade en drizzle deze over de koekjes. Zet even in de koelkast zodat deze kan uitharden en bewaar dan luchtdicht.


Shortbread koekjes met veenbessen
Ingrediënten
- 50 gr gedroogde veenbessen
- 170 gr boter (op kamertemperatuur)
- 150 gr suiker
- 2 tl vanille extract
- 1,5 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
- 290 gr patisseriebloem
- 50 gr witte chocolade
Instructies
- Hak de gedroogde veenbessen in kleinere stukjes en zet even opzij.
- Doe de zachte boter, suiker, vanille en zeste van sinaasappel in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit romig en luchtig op hoge snelheid voor zo'n 5 a 6min. Schraap af en toe de zijkanten even losVerlaag de snelheid van je mixer naar de laagste stand en voeg de bloem toe in delen. Mix tot een ietwat plakerige deeg. Als laatste voeg je nog de fijngehakte gedroogde veenbessen, mix nog even.Schep het deeg op plasticfolie en vorm er een worst van. Dit gaat gemakkelijk als het deeg helemaal verpakt in de plasticfolie en goed rolt.Leg een paar uur in de koelkast om op te stijven. Zo zal je mooie plakjes kunnen snijden.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier
- Verwijder de plasticfolie en snij plakjes van zo'n 7 a 8mm van het deeg. Dit zouden mooie rondjes moeten zijn. Leg op de bakplaat en laat zo'n 2,5cm tussen de koekjes. Ze zullen nog iets uitzetten maar niet veel meer. Je zal naar waarschijnlijkheid in porties moeten bakken.Bak de koekjes mooi goudbruin voor zo'n 15min. Haal dan uit de oven, ze zijn nu nog zeer wak en laat zo'n 7 a 8min afkoelen op de bakplaat. Leg ze vervolgens op een rooster en laat verder volledig afkoelen.
- Voor de afwerking, smelt je de witte chocolade au bain-marie. Drizzle de chocolade over de koekjes. Zet ze vervolgens even in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.Bewaar de koekjes luchtdichtSmakelijk