Als ontbijt, brunch, lunch, tussendoortje … deze makkelijke Ricotta pannenkoeken met blauwe bessen saus smaken gewoon op elk moment van de dag. Ze zijn fris, luchtig, fluffy en licht. De pannenkoekjes lijken wel wat op American pancakes, enkel nog luchtiger. Zo’n stapeltje speel je dus zonder probleem in no-time naar binnen. Verslavend lekker zijn ze dus wees gewaarschuwd š. Het geheim van al die “fluffiness”? Een combinatie van zelfrijzende bloem, baking soda, melk en citroensap. Deze pannenkoeken zijn ware magie.
Hoe maken we deze Ricotta pannenkoeken met blauwe bessen saus?
Begin alvast met het maken van de blauwe bessen saus. Doe hiervoor blauwe bessen in een steelpannetje samen met maple syrup, citroensap en kaneel. Zet op een zacht vuurtje en laat zo’n 10min zachtjes sudderen tot de bessen mooi open poffen. Haal van het vuur en laat wat afkoelen terwijl je de pannenkoeken maakt.
Voor de pannenkoeken, start je met de melk te mengen met de zeste van citroen en citroensap. De melk zal hierdoor beginnen kabbelen, dat is normaal. Zet dit even opzij.
Meng zelfrijzende bloem met baking soda en zet dit ook even opzij.
Doe ricotta, eigelen, vanillesuiker, suiker en vanille extract in een ruime mengkom. Mix of roer dit los. Giet er de gekabbelde melk bij en meng opnieuw. Voeg er het bloem-baking soda aan toe en meng of mix tot je een mooi glad beslag krijgt. Door de baking soda zal het deeg beginnen uitzetten dus het is belangrijk dat je een ruime kom hiervoor gebruikt.
Als laatste klop je eiwitten stijf op in een aparte kom en meng dit met een spatel onder het beslag. Meng dit voorzichtig en niet te lang, dit dient luchtig te blijven.
Verhit een pan met olie of boter. Schep zo’n 1 a 1,5el (per pannenkoekje) van het deeg in de pan. Naar gelang de grote van je pan, kan je er waarschijnlijk zo’n 2 a 3 tegelijk bakken. Of gebruik 2 pannen. Bak de pannenkoeken mooi goudbruin voor zo’n 2min per kant. Serveer dan direct met de blauwe bessen saus.
Ricotta pannenkoeken met blauwe bessen saus
Ingrediƫnten
Blauwe bessen saus
- 250 gr blauwe bessen
- 125 ml maple syrup
- 1/2 citroen
- 1/2 tl kaneel
Ricotta pannenkoeken
- 500 ml melk
- 1 citroen (zeste en sap)
- 50 gr boter
- 300 gr zelfrijzende bloem
- 6 gr baking soda
- 2 eieren
- 250 gr ricotta
- 10 gr vanillesuiker
- 1 el suiker
- 2 tl vanille extract
Instructies
Blauwe bessen saus
- Doe de blauwe bessen in een kookpotje samen met de maple syrup, sap van halve citroen en kaneel. Zet op een zacht vuurtje en laat zachtjes sudderen zodat de bessen mooi kunnen open poffen. Reken op zo'n 10min, haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen. Ondertussen kan je de pannenkoeken maken.
Ricotta pannenkoeken
- Begin met de melk te mengen de fijn geraspte zeste van 1 citroen en het sap van de citroen. De melk zal beginnen kabbelen, dat is normaal. Zet even opzijSmelt de boter. Meng de zelfrijzende bloem met baking soda en zet ook even opzij.
- Doe de ricotta samen met de eigelen, gesmolten boter, vanillesuiker, suiker en vanille extract in een ruime mengkom. Mix of meng dit los tot een glad mengsel. Giet er de gekabbelde melk bij en meng opnieuw goed. Voeg er het bloem-baking soda mengsel aan toe en meng goed tot een glad beslag. Het deeg zal door de baking soda serieus beginnen uitzetten, daarom is het belangrijk om een ruime kom te gebruiken. Klop in een apart kom de eiwitten stijf op en meng dit met een spatel onder het beslag. Meng voorzichtig en niet te lang
- Verhit een pan met wat olie. Schep ongeveer 1 a 1,5el (per pannenkoekje) deeg in de pan. Bak de pannenkoeken mooi goudbruin voor zo'n 2min per kant. Serveer dan met de blauwe bessen saus.