Dit recept voor broodje met gehaktballetjes in tomatensaus is heel populair in USA. Daar is het beter gekend al “Meatball Subs”. Ik noem het gewoon een broodje extreme yumminess 😃. Vergeet een “smoske” of een “martino”, deze wil je vanaf nu elke week eten! De lekkerste gehaktballetjes met daarin Parmezaanse kaas verwerkt in een heerlijke Italiaanse tomatensaus. Dat gooien we in een broodje samen met nog wat mozzarella, even in de oven en dan is het genieten. Simpel, snel te maken en gewoon te lekker!
Deze zalige broodjes kan je serveren als doordeweekse maaltijd of bij een borrel/apéro met vrienden. De gehaktballetjes kan je makkelijk al enkele uren van tevoren rollen en afgedekt bewaren in de koelkast. De saus kan je zelf 1 a 2 dagen van tevoren al maken en ook afgedekt bewaren in de koelkast. Des te langer deze kan staan, des te meer smaak de saus zal hebben.
Hoe maken we dit Broodje met gehaktballetjes in tomatensaus?
Begin met het maken van de gehaktballetjes. Meng hiervoor het gehakt met Parmezaanse kaas, oregano, basilicum, ei, paneermeel/panko, peper en zout. Rol er kleine balletjes van en zet dan afgedekt in de koelkast om op te stijven. Reken op minstens 20min maar mag ook langer.
Ondertussen kan je de saus maken. Hiervoor begin je met het aanstoven van fijngesneden sjalotten. Reken op zo’n 3min. Doe er dan fijngehakte look bij en laat nog een minuutje mee bakken. Giet er de passata bij samen met basilicum, oregano, snuifje suiker, peper en zout. Laat zo’n 20min zachtjes sudderen, mag ook langer.
Leg de gehaktballetjes op een beklede bakplaat en bak ze mooi goudbruin en gaar in de oven. Reken op zo’n 10 a 12min en draai ze halverwege even. Eenmaal ze gebakken zijn, meng je de balletjes met de tomatensaus.
Neem de afbakbroodjes, maak inkepingen over de gehele lengte (zie foto hieronder) waar je de balletjes kan leggen. Bak de broodjes alvast zo’n 5min. Haal dan uit de oven, wrijf de inkepingen eerst in met wat tomatensaus en verdeel er dan de gehaktballetjes over. Werk elk broodjes nog af met wat blokjes mozzarella en bak nog eens zo’n 10min. Serveer dan direct.
Broodje met gehaktballetjes in tomatensaus
Ingrediënten
- 8 kleine afbakbroodjes
- 1 a 2 bollen mozzarella
Gehaktballetjes
- 500 gr gehakt
- 40 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl basilicum (gedroogd)
- 1 ei
- 40 gr Paneermeel/panko
- Peper en zout
Tomatensaus
- 2 sjalotten
- 2 teentjes look
- 400 gr passata
- 1 tl basilicum (gedroogd)
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 snuifje suiker
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
Gehaktballetjes
- Doe het gehakt in een mengkom samen met de Parmezaanse kaas, oregano, basilicum, ei, peper en zout. Meng dit alvast goed. Voeg er paneermeel/panko aan toe en meng goed. Rol er kleine gehaktballetjes van. Laat ze zo’n 20min (mag langer) afgedekt opstijven in de koelkast. Ondertussen kan je de saus makenTIP! Dit kan je makkelijk al enkele uren van tevoren doen en afgedekt bewaren in de koelkast.
Tomatensaus
- TIP ! Terwijl de gehaktballen in de koelkast staan, kan je de saus maken. Of je kan de saus ook 1 of 2 dagen van tevoren maken. Als ze een nachtje kan staan, wordt ze nog lekkerder. Hak de sjalotten en look fijn.Verhit olijfolie in een stoofpotje en stoof hierin de sjalot eerst mooi aan voor zo’n 3min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er de fijngehakte look bij en laat een minuutje mee bakken. Zorg ervoor dat de look niet bruin wordt. Giet er de passata bij samen met de basilicum, oregano, snuifje suiker, peper en zout. Roer even en laat minstens 20min (mag ook langer) zachtjes sudderen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de gehaktballetjes op een beklede bakplaat en bak de gehaktballetjes mooi goudbruin en gaar in de oven. Reken op zo’n 10 a 12min. Draai ze halverwege even.
- Snij ondertussen de afbakbroodjes in waarin je zo dadelijk de balletjes in kan leggen. (Zie foto) Optioneel kan je de broodjes nu langs de buitenkant inwrijven met met wat losgeklopt ei. Bak de broodjes alvast zo’n 5min in de oven (ook op 200 graden). Ze hoeven nog niet helemaal perfect goudbruin gebakken te zijn, ze gaan zo dadelijk nog terug de oven in.
- Meng ondertussen de tomatensaus met de gehaktballetjes. Wrijf de inkepingen van de broodjes eerst wat in met de tomatensaus en verdeel dan de gehaktballetjes over de broodjes. Werk af met wat blokjes mozzarella. Bak nog eens zo’n 10min in de oven. Serveer dan direct