We gaan nog eens koekjes bakken! We gaan deze lekkere koekjes met blauwe bessen uit onze oven toveren. Ze zijn gewoon te lekker! Zoet, zacht, een lichte toets van kaneel en de zalige smaak van de blauwe bessen. Geloof mij, deze makkelijke cookies krijgen de kans niet om één dag te overleven 😃. Eenmaal je hier aan begint, ben je niet meer te stoppen. Zeg ik nu uit ervaring 😉. Een lekker en vooral super simpel receptje en het is weer eens wat anders dan de klassieke zandkoekjes of chocolate chip cookies.
Hoe maken we deze Koekjes met blauwe bessen?
Begin met de boter los te kloppen of mixen samen met bruine suiker en gewone suiker. Mix op hoge snelheid voor zo’n 2min tot de boter mooi luchtig is geklopt. Schraap zeker af en toe de zijkanten los. Voeg er vervolgens het eigeel en vanille extract aan toe en mix nog even goed door. Doe er dan de patisseriebloem bij samen met maizena (of puddingpoeder), bakpoeder en een snuifje kaneel. Mix goed tot je een ietwat plakkerige kruimels. Als het nog wat droog is, dat komt goed door de blauwe bessen confituur die we toevoegen. Mix nog even kort en je zal zien dat de confituur zal zorgen voor de “lijm”. Als laatste voeg je de blauwe bessen toe maar meng deze kort met een spatel doorheen het deeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Je zal de koekjes wel in porties moeten bakken. Rol nu kleine balletjes van het deeg, zorg dat elk balletje zo’n 2 a 3 bessen bevat. Leg op de bakplaat en duw ietwat platter. Als de randen wat openbarsten, probeer deze dan terug dicht te knijpen/kneden. Leg de balletjes niet te dicht bij elkaar aangezien deze tijdens het bakken ietwat zullen uitzetten. Bak de koekjes zo’n 12min in de oven tot de randjes goudbruin beginnen te zien. In het midden zullen ze nog heel wak zijn.
Haal de koekjes uit de oven en laat ze eerst even op de bakplaat afkoelen zodat ze ook harder worden. Eenmaal ietwat steviger, haal van de bakplaat en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Bewaar de koekjes luchtdicht.
Koekjes met blauwe bessen
Ingrediënten
- 110 gr boter (op kamertemperatuur)
- 50 gr bruine suiker (= cassonade)
- 30 gr suiker
- 1 tl vanille extract
- 1 eigeel
- 180 gr patisseriebloem
- 10 gr maizena (of vanille puddingpoeder)
- 5 gr bakpoeder
- 1 snuifje kaneel
- 2 el blauwe bessen confituur
- 80 gr blauwe bessen
Instructies
- Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer) samen met de bruine suiker en suiker. Mix op hoge snelheid tot een romige massa voor toch wel 2min. Schraap af en toe de zijkanten even los. Voeg vervolgens vanille extract en eigeel toe. Mix nog even goed door.Doe er de bloem, maizena, bakpoeder en snuifje kaneel bij. Mix op lage snelheid tot een ietwat plakkerige kruimels. Dit kan nog ietwat droog zijn maar dat komt goed.Voeg de blauwe bessen confituur toe en mix nog even kort. De confituur zal er echt voor gaan zorgen dat dit een plakkerige massa wordt. Als laatste voeg je de blauwe bessen toe en meng dit heel kort met een spatel doorheen het deeg.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier.
- Vorm nu kleine balletjes van het deeg. Zorg dat elk balletje 2 a 3 bessen bevat. Leg op de bakplaat en duw iets platter. Als de randen ietwat openbarsten, probeer wat toe te kneden. Leg de balletjes niet vlak naast elkaar aangezien deze tijdens het bakken ietwat zullen uitzetten. Je kan dus het best in porties bakken. Bak de koekjes voor zo'n 12min tot de randjes mooi goudbruin beginnen kleuren. In het midden zullen ze nog heel zacht zijn maar bij het afkoelen zullen ze uitharden. Haal uit de oven en laat de koekjes op de bakplaat even afkoelen. Je zal zien dat ze steviger worden. Haal dan van de bakplaat en laat verder afkoelen op een rooster.
- Bewaar de koekjes luchtdicht.Smakelijk