Deze Kaiserschmarren brengt echt leuke herinneringen boven, bij jullie misschien ook? Ik kan mij nog als de dag van gisteren herinneren waar en wanneer ik dit heb gegeten meer bepaald 18 jaar geleden tijdens skireis van het zesde leerjaar in het Zillertal in Oostenrijk. Veel kan ik mij niet meer herinneren, enkel het geklungel op de latten, het stuntelwerk aan de skiliften, net niets gebroken hebben en Kaiserschmarren. Vooral deze laatste is me altijd bijgebleven en eindelijk heb er eens werk van gemaakt om het zelf op tafel te toveren. En ook al ontbrak de sneeuw, de bergen en het Alpengevoel, smaken deed het!
Kaiserschmarren is eigenlijk niet meer dan een dikke pannenkoek die in stukjes wordt gesneden/gebroken en meestal geserveerd met appelmoes.
De appelmoes heb ik echter vervangen door een heerlijk zelfgemaakte compote van banaan en peer, altijd handig wanneer je te rijpe banaan liggen hebt.
Ingrediënten compote
- 3 banenen
- 3 peren
- 1el citroensap
Ingrediënten kaiserschmarren
- 100gr patisseriebloem
- 1/2tl bakpoeder
- 25gr suiker
- 3 eieren (gescheiden)
- 125ml melk
- handvol rozijnen
- Margarine/boter/olie
Bereidingswijze
Voor de compote :
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Pel de bananen en snij in grove blokjes.
Doe het fruit in een kookpotje samen met het citroensap en zet op middelhoog vuur. Laat het fruit zachtjes koken tot er een mooie compote ontstaat. Probeer regelmatig te roeren.
Terwijl de compote opstaat, kan je aan de kaiserschmarren beginnen.
Meng alvast de bloem, bakpoeder en suiker. Doe hierbij de melk en eidooiers. Meng goed.
Klop de eiwitten stijf op en meng dit kort en voorzichtig door het deeg.
Verhit een koekenpan (of andere hoge pan) met een klontje margarine/ boter of scheutje olie.
Giet al het beslag in de pan en strooi hierover de rozijnen.
Laat mooi goudbruin bakken en draai om. Ik heb deze eerst bijna 10min rustig laten bakken zodat de bovenkant ook al mooi stevig is, dit vergemakkelijkt het omdraaien.
Omdat de pannenkoek zo dik en groot is, zal deze breken maar dat is net de bedoeling van kaiserschmarren.
Eenmaal aan beide kanten mooi goudbruin en gaar gebakken, haal dan uit de pan en snij of breek de dikke pannenkoek in kleinere stukjes.
Serveer de Kaiserschmarren met de compote en poedersuiker
Smullen maar!
PS … dit receptje zelf ook uitgeprobeerd? Laat dan zeker even weten wat je ervan vond 🙂