Citroen-ricottawafels met gepofte blauwe bessen

ricotta wafels-1

Niets zo gezellig om tijdens een kille herfstige dag, het wafelijzer boven te halen en wafels te bakken. Het heeft iets rustgevend naar mijn mening en dan zwijg ik nog over het heerlijke aroma dat zich doorheen het huis nestelt. En na het bakken, gewoon zonder nadenken een hele stapel binnenwerken zonder maar enig schuldgevoel te hebben.
Dat noem ik echt een geslaagd wafelfestijn.
Omdat ik van wat experimenteren en afwisseling hou, probeer ik af en toe wel eens een nieuw wafelrecept uit. Zo ontdekte ik onlangs in mijn boekenkast een wafelreceptenboek … ooit eens ergens gekocht maar nog nooit opengeslagen. Shame on me! Ik weet het … maar hey het boekje is nu opengegaan
en daar komt dit heerlijke “fluffy” wafelrecept van.
En die fluffiness komt allemaal van de ricotta die in dit recept wordt gebruikt. Ik gebruik heel veel ricotta in m’n recepten maar ik zou er zelf nooit zijn opgekomen om de zijdezachte Italiaanse kaas te gebruiken in een wafelrecept. HEER-LIJK gewoon, zeker door de subtiele frisse smaak van de citroen en de afwerking van warme gepofte blauwe bessen. Dit zou ik echt elke dag van de rest van m’n leven kunnen eten.

ricotta wafels-1

Ingrediënten (+/- 12 a 15 wafels)

  • 2 eieren (gesplitst)
  • 250ml karnemelk (of eventueel gewone melk)
  • 125gr boter/ margarine (gesmolten)
  • 185gr ricotta
  • rasp van 1 citroen
  • 2el citroensap
  • 60gr suiker
  • 245gr patisseriebloem
  • 2tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • Extra > olie voor het wafelijzer in te vetten

Ingrediënten gepofte blauwe bessen

  • 250gr blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 50gr rietsuiker
  • rasp van 1/2 citroen

ricotta wafels-1

Bereidingswijze

Voor de gepofte blauwe bessen :
Doe de bessen in een kookpotje samen met de suiker, rasp van citroen en een scheutje water, zet het deksel op de pot en zet op een zacht vuurtje. Laat de blauwe bessen zachtjes poffen. Probeer af toen te roeren.

Voor de wafels :
Meng de bloem, bakpoeder en snuifje zout. Zet even opzij.
Klop in een andere kom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) de eierdooiers met de karnemelk en gesmolten boter even los. Voeg de ricotta, rasp van citroen en citroensap toe en meng tot een mooi homogeen deeg.
Klop in een andere kom de eiwitten tot zachte pieken en voeg rustig de suiker tot en klop verder tot stijve pieken.
Doe het mengsel van bloem bij het dooiermengsel en meng goed. Meng hieronder luchtig de opgeklopte eiwitten.

Verwarm je wafelijzer en vet in met een beetje olie.
Bak de wafels ongeveer 4 a 6min tot ze mooi goudbruin zijn en binnenin gaar.
Serveer ze met de gepofte blauwe bessen
Smullen maar!

PS … deze wafels ook zelf uitgeprobeerd? Laat dan zeker even weten wat je ervan vond!

ricotta wafels-1

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.