Oke, we hebben er een nieuwe “havermout verslaving” bij, namelijk in de vorm van deze havermoutkoekjes met peer. Enorm makkelijke koekjes die proeven naar frangipane, kan het nog beter? Ik maak deze ondertussen al een paar weken en ze zijn gewoon onweerstaanbaar lekker en ook super handig. Je kan deze perfect in het weekend maken, luchtdicht bewaren. Zo heb je altijd iets voedzaam om te snacken bij de hand. Ideaal dus om mee naar school of werk te nemen, als snack voor na het sporten. Smaken doen ze gewoon op ieder moment van de dag.
Ze zijn niet enkel handig en eenvoudig te maken, je kan er ook eindeloos mee gaan variëren. Ik voegde nu peer toe maar dit zou ook lekker zijn met appel, noten, stukjes chocolade … de opties zijn eindeloos. Daarom gaan deze koekjes niet vervelen. Ik zorgde ervoor dat ze naar frangipane proeven door wat amandel extract toe te voegen. Ben je daar nu geen fan van? Laat het gewoon weg en vervang door kaneel en/of vanille.
Hoe maken we deze Havermoutkoekjes met peer?
Je begint met het mengen van de droge ingrediënten namelijk havermout, volkorenbloem, kaneel en bakpoeder. Zet dit even opzij. Schil ook alvast de peren, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
Nu gaan we de natte ingrediënten loskloppen namelijk gesmolten kokosolie, ei, agavesiroop en amandelextract. Hier doen we vervolgens de droge ingrediënten toe, meng goed. Als laatste doen we er nog de stukjes peer bij en meng nog even kort. Laat het deeg even rusten in de koelkast.
Eenmaal opgesteven, gaan we bolletjes van het deeg scheppen met behulp van een ijsschepper. Leg ze vervolgens op een beklede bakplaat. Je hoeft echt geen perfecte ronde bolletjes te hebben. Je kan de bolletjes een beetje platter duwen maar wees voorzichtig dat ze niet breken.
Bak de koekjes mooi goudbruin in de oven.
Eenmaal gebakken, laat ze volledig afkoelen en bewaar ze dan luchtdicht.
Havermoutkoekjes met peer
Ingrediënten
- 80 gr havermout (*)
- 90 gr volkorenbloem (of patisseriebloem)
- 1,5 tl kaneel
- 4,5 gr bakpoeder
- 2 peren
- 2 el kokosolie (gesmolten)
- 1 ei
- 90 gr agavesiroop (**)
- 1/2 tl amandel extract (optioneel)
Instructies
- Begin met de droge ingrediënten te mengen namelijk havermout, volkorenbloem, kaneel en bakpoeder.Schil alvast de peren, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Neem een mengkom en doe hierin de 2el gesmolten kokosolie, ei, agavesiroop en amandel extract. Roer dit goed los tot een glad papje.Voeg er vervolgens de droge ingrediënten aan toe en mix goed. Als laatste voeg je de stukjes peer toe en meng nog even kort.Laat het deeg zo'n 20min opstijven in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier.
- Schep met behulp van een ijsschepper balletjes van het deeg op de bakplaat. Je kan ze een beetje platter duwen maar dat hoeft niet perse.Zet in de oven en bak de koekjes mooi goudbruin voor zo'n 12 a 14min.Haal uit de oven, laat volledig afkoelen en bewaar luchtdichtSmakelijk