Hartige muffins, een lekker gezond en enorm eiwitrijk tussendoortje of lunch om tijdens de week snel te maken. Ze zijn enorm makkelijk om te maken en je kan er eigenlijk volop mee gaan variëren met wat je in huis hebt of wat er in het seizoen is. De basis zijn eitjes, melk, cottage cheese (of yoghurt) en bloem. Ik voegde hier broccoli, stukjes kippen worst (of chipolata), lente-ui en spinazie aan toe. Maar voeg gewoon toe wat jij graag lust! Ik ben gewoon hier om jullie te inspireren en je kan daar altijd zelf nog een “eigen touch” aan geven.
Nog meer inspiratie nodig voor voedzame receptjes? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Hartige muffins ?
- Broccoli
- Kippenworsten of chipolata of heb je nog restjes kip van de vorige dag over dan kan je deze ook hierin verwerken.
- Lente-ui
- Spinazie
- Eieren
- Melk
- Cottage cheese of griekse yoghurt
- Honing
- Zelfrijzende bloem
- Oregano
TIP! Je kan hier ook andere groentjes in verwerken zoals kerstomaten, paprika, bloemkool (gekookt), courgette, …
Hoe maak je deze Hartige muffins ?
Begin met het koken van broccoli, kook ze niet te gaar. Giet af en laat volledig afkoelen. Ondertussen kan je ook de worsten bakken. Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen en snij in stukjes.
TIP! Je kan zowel de broccoli als de worsten een dag op voorhand al koken/bakken.
Vervolgens kunnen we het deeg van de muffins maken. Doe de eitjes in een mengkom samen met de melk, cottage cheese, honing en olijfolie. Roer dit alvast even los. Voeg er dan de zelfrijzende bloem, oregano, peper en zout aan toe. Meng nog even goed. Als laatste doe je er de kleine broccoli roosjes, stukjes worst, lente-ui en fijngehakte spinazie bij. Meng nog even kort met een spatel
Verdeel het deeg over de vormpjes en bak ze mooi gaar en goudbruin.
Eenmaal gebakken, kan je ze zowel warm, lauw of warm serveren.
TIP! Bewaar ze luchtdicht in de koelkast.
Hartige muffins
Equipment
- Muffin of cupcake bakvorm (optioneel papieren vormpjes)
Ingrediënten
- 1/2 broccoli
- 400 gr kippenworsten of chipolata (*)
- 3 lente-uitjes
- 100 gr spinazie
- 4 eieren
- 60 ml melk
- 225 gr cottage cheese (kan je vervangen door Griekse yoghurt)
- 1 kl honing
- 1 el olijfolie
- 190 gr zelfrijzende bloem (+ extra snuifje bakpoeder)
- 1 tl oregano (gedroogd)
- Peper en zout
Instructies
- Kook de broccoli gaar in gezouten water. Kook deze niet te plat. Eenmaal gaar, giet af, laat uitlekken en afkoelen
- Bak ondertussen de worsten gaar in de pan met olijfolie of boter. Eenmaal gebakken, haal uit de pan en laat afkoelen.Snij dan in kleine stukjes. TIP! Je kan de worsten ook al de dag voordien bakken.
- Hak de lente-uitjes fijnHak de spinazie fijn.
- Verwarm de oven voor op 180 gradenGebruik je een metalen bakvorm, bekleed dan met papieren vormpjes.
- Dan gaan we aan het deeg van de muffins beginnen. Doe de eieren, melk, cottage cheese, honing en olijfolie in een mengkom. Roer dit los. Voeg dan de zelfrijzende bloem, snuifje bakpoeder, oregano, peper en zout toe. Meng nog even goed. Voeg de afgekoelde broccoli, stukjes worst, lente-ui en spinazie toe. Meng nog even kort met een spatel.
- Verdeel het deeg over de vormpjes en bak dan voor zo'n 30min in de oven tot deze mooi gaar is.Je kan de muffins zowel warm, lauw of koud serveren. Je kan ze makkelijk afgedekt bewaren in de koelkast