Griesmeelpudding, een klassiek dessertje dat we allemaal wel voorgeschoteld hebben gekregen bij de grootmoeder. Vroeger was ik er echt geen fan van maar van deze versie van griesmeelpudding met dadelkaramel kan ik dus echt geen genoeg krijgen. De melk waarin we het griesmeel garen wordt eerst geinfuseerd door kruiden en zeste van sinaasappel. Op het laatste gaat er nog een vleugje oranjebloesemwater (optioneel) bij waardoor dit echt geen saai of smaakloos “puddingske” is.
De pudding op zich is niet al te zoet maar dat lost die hemelse dadelkaramel allemaal op. Ik waarschuw jullie die karamel op basis van dadels is verslavend lekker, hier blijf je gewoon van proeven en proeven :-D.
Deze karamel is dus iets gezonder dan de klassieke karamelsaus die we kennen en ook heel wat makkelijker en sneller te maken.
Het enige wat je dient te doen is je (medjool) dadels weken om ze daarna te mixen met wat kokosmelk en vanille.
Je kan de dadelkaramel ook perfect serveren bij je ontbijt in combinatie met wat yoghurt en vers fruit. Of bak eens dit lekkere havermoutbroodje en smeer er een royaal laagje van deze zalige karamel over.


Griesmeelpudding met dadelkaramel
Ingrediënten
Griesmeelpudding
- 500 ml kokosmelk blik
- 500 ml melk
- 50 gr honing
- 2 kardemompeulen
- 1 kaneelstok
- zeste van 1/2 sinaasappel
- 100 gr rijstgriesmeel
- 2 tl oranjebloesemwater optioneel
Dadelkaramel
- 250 gr (medjool) dadels
- 80 a 100 ml kokosmelk blik
- 1 tl vanille essence
- snuifje grof zeezout
Instructies
Voor de griesmeelpudding
- Doe de kokosmelk, gewone melk, honing, kardemompeulen, kaneelstok en zeste van sinaasappel (grove stukken – niet fijngerastp) in een kookpot en breng tot net onder het kookpunt. Roer af en toe zodat de honing kan oplossen.Zet het vuur uit en laat minstens 1h of langer infuseren. Je kan dit ook de avond voordien al doen en een nachtje laten trekken.
- Haal na het infuseren de kruiden en zeste van sinaasappel uit de melk. Breng de melk aan de kook en voeg terwijl al roerend de griesmeel toe. Roer goed zodat de pap indikt en gaar wordt (voor zo'n 5min).Eenmaal een mooie dikke pudding haal van het vuur en voeg de oranjebloesem toe. Meng nog even kort en verdeel de pudding over 4 potjes. Laat volledig afkoelen.
Voor de karamel
- Week de dadels eerst zo'n 30min in de heet water. Je hoeft de pitten niet eerst de verwijderen.
- Verwijder na het weken de pitten van de dadels.Doe de dadels in een blender samen met 80ml kokosmelk en de vanille essence.Mix tot een gladde karamel. Je zal toch minstens 5min goed moeten mixen.Maak de karamelsaus lopender door nog wat extra kokosmelk toe te voegen.Spatel op het laatste nog een snuifje zeezout onder de karamel.Schep de karamel in een potje met deksel en bewaar in de koelkast.
- Serveer de griesmeelpudding met wat dadelkaramel en verse frambozenSmakelijk
