We gaan nog eens de veggie kant op vandaag. Een receptje waarbij ik je beloof dat je dat stukjes vlees of vis echt niet gaat missen, integendeel deze vegetarische balletjes in kruidenroomsaus gaat vanaf nu nog heel vaak op jullie weekmenu blinken. Dat beloof ik jullie. Geen saai vegetarisch gerechtje wel eentje bomvol smaak, heel veel groentjes en kruiden, voedzaam & gezond, super easy om te maken en het leent zich perfect tot meal preppen. Alleen maar WIN WIN WIN!
Vegetarische receptjes … dat is niet alleen maar tofu, niet alleen maar een kom gevuld met sla, of smaakloze vleesvervangers. Vegetarische receptjes kunnen echt wel bomvol smaak zijn en daar hoef je echt geen tofu voor in huis te halen of je koelkast vol met sla voor te steken. Vegetarisch kan echt origineel, trendy en super lekker zijn en dat bewijzen deze balletjes.
In de balletjes verwerkte in bloemkool, broccoli en spinazie en ook in de kruidenroomsaus gaat de nodige spinazie en kruiden in. Je hebt meteen de nodige dagelijkse portie groenten binnen.
De groenteballetjes maak ik trouwens vaak en eet ze zelfs als tussendoortje gewoon koud. En met die balletjes kan je ook weer zelf wat gaan spelen. De ene keer maak ik de mix van bloemkool en broccoli, de andere keer enkel met broccoli, de andere keer alleen maar met bloemkool. Iets wat ik altijd wel leuk vind aan receptjes, spelen en experimenteren.
En ook de kruidenroomsaus is super veelzijdig. Je kan deze ook perfect serveren bij pasta en met wat gerookte zalm bijvoorbeeld.
Vegetarische balletjes in kruidenroomsaus
Ingrediënten
Vegetarische balletjes
- 300 gr bloemkool (roosjes)
- 300 gr broccoli (roosjes)
- 350 gr spinazie
- 2 lente-uitjes fijngehakt
- 1 teentje look fijngehakt
- 3 eieren
- 90 gr havermout
- 90 gr panko (of paneermeel)
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl zout
- Peper
- Olijfolie
Kruidenroomsaus
- 250 gr ricotta
- 3 lente-uitjes fijngehakt
- 1 teentje look fijngehakt
- 200 gr spinazie
- 250 ml bouillon (groente of kip)
- 1/2 jalapeno fijngehakt
- 2 el citroensap
- 3 el fijngehakte peterselie (of vervang door koriander)
- Zout
- Rijst of quinoa om te serveren
Instructies
Voor de groenteballetjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier.
- Doe doe bloemkool, broccoli en spinazie in een blender en mix tot fijne kruimels.Verhit een stoofpot met scheutje olijfolie en stoof hierin de fijngehakte bloemkool, broccoli, spinazie samen met de fijngehakte lente-ui en look voor zo'n 5min.Schep dan in een mengkom en laat zo'n 5min afkoelen. Voeg de eitjes, havermout, panko, kerriepoeder, peper en zout toe. Meng goed tot je er balletjes van kan rollen.TIP > is het mengsel wat te droog, voeg wat olijfolie of water toe. Is het te nat voeg wat havermout of panko toe.Je kan gewoon met je handen balletjes vormen en rollen of gebruik een ijsschepper (gebruik ik altijd).Leg de balletjes op de bakplaat en bak ze mooi goudbruin in de oven voor zo'n 25min. Draai ze tijdens het bakken zodat ze aan beide kanten bruin worden.
Voor de saus
- Doe alle ingredienten in een blender en mix tot een gladde saus.Proef en breng op smaak met nog wat peper, zout en citroensap.Giet de saus in een kookpotje en verwarm tot net onder het kookpunt.
- Wanneer de balletjes mooi goudbruin gebakken zijn. Serveer direct met de saus en gekookte rijst/quinoasmakelijk