Biscuit met rabarber

Biscuit met rabarber

Yes Yes Yes!! Het is eindelijk weer zo ver … de start van het rabarber seizoen en dat moeten we vieren met deze feestelijke biscuit met rabarber. Iets waar ik maanden naar kan uitkijken, want alles met rabarber is nu eenmaal lekker :-D. De laatste weken heb ik onze eigen rabarberplant heel nauwlettend opgevolgd om dan eindelijk te kunnen oogsten en aan het bakken te gaan. Ja, rabarber roept altijd zo’n jeugdsentiment op en is ook het symbool voor de lente vind ik.

En met die eerste oogst van het seizoen moest toch wel iets extra feestelijk uit de bus komen en ik denk dat ik daar wel in geslaagd ben met dit taartje.
Een heerlijke fluffy biscuit gevuld met een lekker frisse compote van rabarber ingesmeerd met mascarponecrème. Een crème waarnaar ik wel meer teruggrijp bij dit soort taarten. Ik ben namelijk geen fan van botercrèmes of enkel maar opgeklopte slagroom, te zwaar en meer kans op mislukken. Mijn mascarponecrème is er eentje dat gewoon niet kan mislukken en is zo veel lekkerder. Deze crème kan je als basis gebruiken en zelf nog extraatjes toevoegen zoals spelen met kruiden (vanille, kaneel, rozenwater, kardemom …), je kan hier ook nog wat confituur aan toevoegen.

Biscuit met rabarber
Biscuit met rabarber

TIPS :
> Ik maakte de compote van rabarber zelf, je kan natuurlijk ook een potje rabarberconfituur uit de winkel gebruiken. Of eender welke zelfgemaakte of zelfgekochte confituur

Biscuit met rabarber

Biscuit met rabarber

Een heerlijke luchtige biscuit gevuld met een frisse rabarbercompote en een romige mascarponecrème
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • 2 springvormen (+/- 20 a 22cm) of 1 grote vorm
  • Spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten
  

Biscuit

  • 7 eieren
  • 1 tl citroensap
  • 300 gr suiker
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 180 ml melk
  • 1 tl vanille essence
  • 1 citroen (zeste – fijngeraspt)

Rabarbercompote

  • 300 gr rabarber
  • 150 gr suiker
  • 1 vanillestok
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 sinaasappel
  • 1 blaadjes gelatine (ik gebruik Dr. Oetker)

Mascarponecrème

  • 500 gr mascarpone
  • 1 tl fijngeraspte zeste van sinaasappel
  • 1 tl vanille essence
  • 150 gr poedersuiker
  • 150 ml room

Instructies
 

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 165 graden.
    Beleg de bodem van de springvormen met bakpapier. Bekleed ook de zijkanten met bakpapier.
  • Split de eieren.
    Doe de eiwitten in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met het citroensap en begin te mixen.
    Wanneer dit schuimig begint te worden, voeg dan 100gr suiker rustig toe. Mix op hoge snelheid tot stevige pieken. Zet even opzij.
  • Doe in een tweede mengkom de eigelen, olie, melk, vanille en zeste van citroen. Mix even los. Voeg dan de bloem en resterende 200gr suiker toe en mix goed los.
    Spatel hieronder voorzichtig de opgeklopte eiwitten tot een mooi egaal deeg.
  • Verdeel het deeg over de springvorm(en) en bak de biscuits voor zo'n 30 a 35min in de oven tot deze mooi goudbruin en gaar zijn.
    Check met een satéprikker of ze gaar zijn binnenin.
    Haal uit de oven, laat zo'n 10min afkoelen en ontvorm dan voorzichtig.
    Laat verder volledig afkoelen op een rooster

Rabarbercompote

  • Was de rabarber, snij in stukjes en doe in een kookpotje samen met de suiker, de zaadjes van de vanillestok (+ lege vanillestok), kaneelstok, steranijn, sap van de sinaasappel + zeste van de sinaasappel (hoeft niet superfijn zijn, is makkelijker om te verwijderen na het koken).
    Breng zachtjes aan de kook, roer regelmatig zodat de suiker kan smelten.
    Laat zo'n 20min zachtjes sudderen tot moes.
    Week ondertussen het blaadje gelatine.
    Haal de rabarbercompote van het vuur, verwijder de kruiden en zeste van sinaasappel. Voeg het uitgeknepen blaadje gelatine toe. Meng goed en laat volledig afkoelen.

Mascarponecrème

  • Doe de mascarpone, poedersuiker, vanille en zeste van sinaasappel in een mengkom en klop even mooi los en luchtig. Voeg de room toe en klop mooi stevig op

Voor de samenstelling

  • > Snij eerst je cake(s) bovenaan mooi egaal bij zodat je een glad vlak hebt.
    >Heb je gewerkt met 1 bakvorm, snij dan de cake horizontaal doormidden door zodat je 2 helften hebt. 
    > Neem je eerste cake of eerste cake helft en leg op je serveerbord
    > Doe nu ongeveer 4 grote scheppen van je mascarponecrème in een spuitzak met spuitmondje en spuit de crème rondom de rand. Dat randje zal ervoor zorgen dat je compote van rabarber niet zal uitlopen.Smeer binnenin de compote. Je hoeft niet alle compote te gebruiken, de rest serveer je er gewoon apart bij.
    > Leg hierop je tweede cake/helft en duw wat aan. > Smeer nu heel de cake in met de mascarponecrème. 
    > Zet minstens 30min in de koelkast om op te stijven.
Trefwoord bakken, biscuit, mascarpone, rabarber, taart
Biscuit met rabarber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.