Homemade granola, het is iets wat ik elke week maak. Er gaat niets boven zelfgemaakte granola, gewoon al het heerlijke aroma dat vrijkomt als ie in de oven staat. Ze zouden er een parfum van moeten maken. Deze granola balletjes zijn gebaseerd op de ingrediënten van een klassieke granola echter kan je deze perfect meenemen als tussendoortje en er komt geen oven aan te pas. Handig toch!
Vaak als mijn granola in de oven staat, maak ik nog een portie van deze balletjes zo heb ik steeds een lekker voedzaam tussendoortje bij de hand.
En het leuke is dat je weer eens eindeloos kan gaan variëren met de ingrediënten en smaken.
Ingrediënten (voor zo’n 15 balletjes)
- 90gr havermout
- 1el lijnzaad
- 70gr pindakaas (of amandelboter)
- 2el maple syrup (of agave siroop of honing)
- 3 medjool dadels
- 2el kokosolie (gesmolten)
- 1/2tl vanille essence
- snuifje kaneel
- snuifje zout
- 30gr walnoten
- 40gr pure chocolade (70% of meer)
- Extra : kokospoeder om te “paneren”
Bereidingswijze
Doe het lijnzaad in een kommetje samen met 3el heet water, laat 5min weken.
Verhit een pan en rooster kort de havermout tot deze mooi goudbruin begint te kleuren. Laat ietwat afkoelen.
Hak alvast de pure chocolade in kleine blokjes.
Hak de walnoten ietwat fijner.
Doe de pindakaas, maple syrup, dadels (ontpit), kokosolie, vanille, kaneel en zout in een blender/foodprocessor. Mix kort (tot een dikke pasta).
Voeg het geweekte lijnzaad toe en mix tot een gladde massa.
Voeg de walnoten en havermout toe en mix tot een dikke massa. Voeg op het laatste de pure chocolade toe en mix nog kort.
Rol balletjes van dit mengsel en wentel ze door het kokospoeder.
Tip > is dit mengsel iets te droog om balletjes van te rollen voeg nog een beetje pindakaas of maple syrup toe. Is dit mengsel iets te nat, voeg wat extra havermout toe.
Bewaar de balletjes in de koelkast
Smakelijk