Jaren geleden zaten aardperen nog in de categorie “vergeten groenten” samen met pastinaak, schorseneren, koolrabi … vandaag de dag zijn ze niet meer zo “vergeten” maar zijn ze hip en kent iedereen ze. I like want ik ben dol op aardperen (en op alle andere vergeten groenten). Zodra ik ze ergens kan spotten, gaan ze met mij mee. Een super veelzijdig knolletje dat je kan verwerken in een puree, in soep, gebakken, gestoofd of in deze versie van geroosterde aardperen met pompoen en feta.
“Whipped feta” it is!
Bij de meeste recepten met feta verbrokkelen we deze Griekse kaas als finishing touch. In dit receptje wordt het een dip of crème of ook wel “whipped feta” genoemd. We kloppen hem als ware op in een blender. Ik voegde nog wat ricotta toe voor extra romigheid en om de feta iets minder sterk te maken.
Veelzijdigheid troef
Als vegetarisch maaltje, als bijgerecht bij een stukje vlees of als dip bij de apéro … veelzijdigheid troef bij dit receptje. Je kan zelf ook nog gaan spelen met de groenten. Voeg eventueel nog pastinaak toe, knolselder, spruitjes, zoete aardappel. Spelen, dat is wat je moet doen tijdens het koken. Spelen met je ingrediënten, spelen met de seizoenen, spelen met producten in je kast. Dat is waarom ik zo graag kook.
Geroosterde aardperen met pompoen en feta
Ingrediënten
- 1/2 butternut pompoen
- 500 gr aardperen
- 3 grote sjalotten
- 1 teentje look
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2+1 sinaasappelen
- 1 el honing
- 1 el rode wijnazijn
- 50 gr hazelnoten
- 200 gr feta
- 150 gr ricotta
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Schil de butternut pompoen en snij in dunne schijfjes.Was de aardperen goed, schillen hoeft niet en snij in kwartjes of blokjes. Pel de sjalotten en snij in reepjes (snij niet te klein of te dun).Pel het teentje look en hak fijn.Doe de groenten in een ruime ovenschaal. Overgiet royaal met olijfolie en het sap van een halve sinaasappel. Voeg het takje tijm & rozemarijn toe samen met een snuifje zout & peper. Meng goed, dek af met aluminiumfolie en bak afgedekt voor zo'n 45min. Hussel tijdens het bakken af en toe door de groenten.Verwijder na 45min bakken de folie en bak nog eens voor zo'n 15 a 20min tot de groenten mooi gaar, krokant en goudbruin gebakken zijn.
- Terwijl de groenten in de oven staan.Kan je de hazelnoten goudbruin bakken in een pan. Laat ietwat afkoelen en hak dan grof.Verwijder de schil van de 2 sinaasappelen en snij in plakjes.Meng het sap van een halve sinaasappel met de rode wijnazijn, honing, 1el olijfolie en een snuifje zout en peper. Meng de vinaigrette los
- Voor de opgeklopte feta.Verbrokkel de feta in kleine blokjes en doe in een blender samen met de ricotta.Mix tot een gladde creme. Ik voegde geen zout meer toe omdat de feta al zout genoeg is.
- Als de groenten gaar zijn serveer dan met de opgeklopte feta en de geroosterde hazelnoten.Smakelijk !