Spaghetti bolognese, een klassieker die in vele huiskamers meermaals per maand wel eens op tafel zal komen. Hier ook hoor, het is dan wel een klassieker maar een klassieker die altijd smaakt. Wil je nu toch eens iets origineler uit de hoek komen, dan heb ik een goed voorstel … deze spaghetti taart. Eentje waar zowel groot als klein van zullen smullen.
Een receptje dat zich ook weer perfect leent tot meal preppen. De bolognese saus is er eentje dat je perfect in het weekend kan maken. Ik maak altijd een enorme portie en vries alles in. Geen tijd of zin om te koken, hup een bakje uit de diepvries en veel hoef je dan niet meer te doen.
Ik deel met jullie mijn versie van bolognese saus, natuurlijk kan je hier je eigen versie of twist aan geven. Iedereen heeft zijn manier om deze klassieker te maken. Weinig groenten, extra groenten, met vlees of zonder vlees …
Ingrediënten (5 a 6 personen)
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 1 wortel
- 250gr champignons
- 500gr gehakt
- 500gr tomatenblokjes (uit blik)
- 1kl oregano (gedroogd)
- 1kl basilicum (gedroogd)
- 450gr spaghetti
- 125gr ricotta
- 2el peterselie (fijngehakt)
- 3 eieren
- 100gr Parmezaanse kaas (geraspt)
- 100gr Mozzarella (geraspt)
- Olijfolie
- Peper en zout
- Extra : taartvorm/springvorm
Bereidingswijze
Pel de ui en hak fijn
Pel de teentjes look en hak fijn
Schil de wortel en hak in kleine blokjes
Snij de champignons in plakjes.
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot.
Stoof hierin de ui mooi glazig, roer regelmatig zodat de ui niet te bruin wordt. Voeg de look, champignons en wortel toe en laat zo’n 2min mee bakken. Roer regelmatig zodat de look niet te bruin wordt.
Voeg het gehakt in stukken toe en bak deze mooi rul.
Doe de tomatenblokjes, oregano, basilicum, peper en zout bij in de stoofpot. Meng even en laat zo’n 30min zachtjes sudderen.
Haal dan van het vuur en laat ietwat of volledig afkoelen.
TIP > de saus kan je makkelijk al een paar dagen op voorhand maken en bewaren in de koelkast of invriezen
Kook ondertussen de pasta gaar in gezouten water.
Beleg de bodem en (best ook) de zijkanten van de taartvorm/springvorm.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Kluts de eieren los met de ricotta en peterselie.
Voeg dit toe aan de bolognese saus en meng goed.
Voeg nu 50gr Parmezaanse kaas & 50gr mozzarella toe en meng nog even.
Doe hierbij de gekookte pasta en meng goed.
Schep dit in de taartvorm en strooi hierover de resterende Parmezaanse kaas en mozzarella.
Bak de spaghetti taart voor zo’n 25 a 30min.
Haal uit de oven en serveer direct
Smakelijk