Een healthy wortelcake waarmee je perfect kan ontbijten of makkelijk kan meenemen als voedzaam tussendoortje. Dit makkelijke en snelle receptje voor gezonde carrot cake moet je gewoon geprobeerd hebben. De hoofdingrediënten zijn havermout (fijngemalen tot meel), amandelmeel en kwark/plattekaas. Daar gaat nog de nodige kaneel bij, wat zeste van sinaasappel, geraspte wortel, walnoten en rozijntjes. Kortom alles wat je verwacht van een carrot cake, echter nu in een gezonder kleedje.
Bij een wortelcake hoort meestal ook een laagje roomkaas. Deze mag zeker ook niet ontbreken. Enkel heb ik de roomkaas vervangen door ricotta. Wat ook een super lekker resultaat geeft.
TIP! Deze cake kan je gemakkelijk in het weekend al bakken en luchtdicht bewaren. Zo heb je een gegarandeerd gezond ontbijtje of tussendoortje bij de hand. Geen excuses dus 😃.
Nog een leuke tip … ofwel gebruik je een klassieke cakevorm ofwel gebruik je een muffin/cupcake bakvorm. Zo heb je handige individuele cakejes. Hou er wel rekening mee dat de baktijd iets korter zal zijn.
Hoe maken we deze gezonde carrot cake?
We beginnen met het mengen van de natte ingrediënten namelijk eieren, kwark, agavesiroop, olijfolie, vanille en zeste van sinaasappel. Meng dit gewoon even tot een glad mengsel. Hier gaan we vervolgens de droge ingrediënten aan toevoegen namelijk havermeel, amandelmeel, bakpoeder en kaneel. Meng opnieuw tot een glad mengsel. Voeg er de geraspte wortelen, grof gehakte walnoten en rozijntjes aan toe. Meng nog even.
Als laatste ga je baking soda activeren met wat citroensap in een apart kommetje. Roer goed los, dit zal meteen beginnen schuimen en voeg toe aan het deeg. Meng nog even goed en schep dan alles in een beklede cakevorm.
Bak de carrot cake mooi goudbruin en gaar in de oven.
TIP! Vervang de agave siroop door honing, maple syrup, rijstsiroop, …
Voor de topping, hiervoor heb ik gewoon wat ricotta losgeklopt met agavesiroop en zeste van citroen. Serveer bij de volledig afgekoelde carrot cake.
Gezonde carrot cake
Equipment
- Cakevorm
Ingrediënten
- 3 eieren
- 75 gr agavesiroop (of maple syrup, honing of andere zoetstof)
- 230 gr kwark (of platte kaas of stevige yoghurt)
- 35 gr olijfolie (of gesmolten kokosolie)
- 1 tl vanille extract
- 1,5 tl zeste van sinaasappel
- 125 gr havermeel (*)
- 125 gr amandelmeel
- 3 gr bakpoeder
- 1,5 tl kaneel
- 150 gr geraspte wortel
- 75 gr walnoten (grof gehakt)
- 75 gr rozijnen
- 3 gr baking soda + sap van halve citroen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Doe de eieren, agavesiroop, kwark, olijfolie, vanille extract en zeste van sinaasappel in een mengkom. Mix of roer dit los tot een glad papje. Voeg hier het amandelmeel, havermeel, bakpoeder en kaneel aan toe. Mix of roer dit los tot een glad mengsel. Doe er vervolgens de geraspte wortel, walnoten en rozijnen bij. Meng nog even.Als laatste gaan we het baking soda activeren met het sap van een halve citroen in een apart kommetje. Roer dit los, dit zal meteen beginnen schuimen. Giet dit bij het deeg en meng nog even kort.Schep het deeg in de cakevormBak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 45 a 50min. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Eenmaal gebakken, haal uit de en oven laat afkoelen. Bewaar de cake luchtdicht
- Ik serveerde de carrot cake met wat losgeklopte ricotta gemengd met wat agavesiroop en citroensap. Je zou ook voor wat roomkaas of mascarpone kunnen kiezen.