Deze winterse plaattaart met feta is een ideaal gerechtje voor op je weekmenu. Een 100% vegetarisch recept bomvol verse groentjes, smaak, kruiden, een zoet toets en het zalige van het bladerdeeg. Ja, bladerdeeg is toch echt dat ene ingrediënt dat alles kan verbinden en net dat tikkeltje beter maakt. Alleen maar liefde voor bladerdeeg 😃! En ook heel veel liefde voor alle groentjes op deze plaattaart, allemaal echte winterse groentjes. Ik gebruikte hier pastinaak, wortel, rode biet en zoete aardappel. Onder dat laagje groenten, vind je een lekkere feta crème dat perfect past bij deze geroosterde groentjes.
TIP! Ben je geen fan van de rode biet, dan kan je deze ook weglaten. Vervang door bijvoorbeeld knolselder, pompoen of koolrabi
Hoe maken we deze Winterse plaattaart met feta?
We gaan beginnen om eerst de groenten al even te bakken in de oven. Als we deze rauw op op de taart zouden leggen dan zullen we niet gaar zijn. Begin met de wortelen, pastinaken, bieten en zoete aardappel te schillen. Snij ze dan in dunne gelijke schijfjes en leg ze op een beklede bakplaat. Kruid met wat zout en olijfolie. Bak deze alvast zo’n 25min in de oven, hussel er halverwege even door. Na 25min zullen ze nog niet helemaal gaar zijn maar ze zullen nog verder garen op de taart.
Terwijl de groenten in de oven staan, kan je de feta crème maken. Hiervoor verbrokkel je de feta en doe in een blender of foodprocessor. Voeg ook ricotta, blaadjes van tijm, zeste van citroen en wat peper toe. Mix tot een gladde crème. Je zal even moeten mixen aangezien feta een vrij stevige kaas is.
Rol het bladerdeeg open en wrijf deze in met de feta crème. Blijf zo’n 2cm weg van de randen. Schik bovenop de crème de groentjes. Rol de randjes van het deeg ietwat naar binnen. Strooi nog wat blaadjes tijm en honing over de groentjes. Wrijf de randjes in met wat losgeklopt ei. Bak de taart mooi goudbruin voor zo’n 35min in de oven.
Winterse plaattaart met feta
Ingrediënten
- 2 wortelen
- 2 (kleine) pastinaken
- 2 rode bieten
- 2 zoete aardappelen
- 2 rode uien
- 1 rol bladerdeeg
- 1 takje tijm
- 1 el honing
- 1 ei
- Peper en zout
- Olijfolie
Feta crème
- 200 gr feta
- 250 gr ricotta
- 1 takje tijm
- 1/2 tl zeste van citroen
- Peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Beleg een ruime bakplaat met bakpapier. Schil de wortelen, pastinaken, rode bieten en zoete aardappel. Snij deze elks in dunne plakjes. Probeer de plakjes gelijk qua grootte te snijden voor een gelijke garing.Leg deze plakjes groenten op de bakplaat, overgiet met wat olijfolie en kruid met wat zout. Rooster ze alvast voor zo'n 25min. Hussel tijdens het bakken even door de groenten.Na 25min zullen ze nog niet helemaal gaar zijn, maar ze zullen nog verder garen op de plaattaart.
- Terwijl de groenten in de oven staan, kan je de feta crème maken. Verbrokkel hiervoor de feta en doe in een blender of foodprocessor samen met de ricotta, de blaadjes van de tijm, zeste van citroen en wat peper. Mix tot een gladde crème. Je zal de machine wel even moeten laten draaien aangezien de feta een vrij stevige kaas is. Pel ondertussen ook nog even de uien en snij in dunne plakjes.
- Rol het bladerdeeg open en leg meteen op een beklede bakplaat. Wrijf in met de feta crème. Blijf zo'n 2cm weg van de randjes.Schik hierop de groentjes en verdeel er ook de uien over. Rol de randjes van het deeg ietwat naar binnen. Verdeel nog wat blaadjes tijm over de groenten en de honing. Wrijf de randen in met wat losgeklopt ei.Bak de plaattaart op 180 graden voor zo'n 35min in de oven en serveer dan directSmakelijk