Simpel, puur en lekker … zo kan ik deze pastinaak koekjes met zalm het beste omschrijven. Niet te veel speciallekes toevoegen, geen eindeloos lange ingrediëntenlijst. Gewoon “keep it simple” en geniet van de “yumminess” van deze vergeten groenten. Alleja, zo vergeten is pastinaak de laatste jaren echt niet meer. Je ziet deze wit-gele wortel overal en ik vind hem heerlijk. Geroosterde in de oven, in soep, in een puree en ook in deze koekjes.
Deze pastinaak koekjes bestaan eigenlijk uit slechts 5 ingrediënten namelijk pastinaak, eitjes, sjalotten, bloem en wat zeste van citroen. Ja, en ook nog wat peper en zout 😃. Maar dan nog, veel elementen zijn dat niet en toch zijn deze koekjes zo lekker. Dat komt allemaal door die prachtige smaakvolle pastinaak, familie trouwens van de wortel. Misschien nog iets zoeter dan wortelen en ook iets intenser en aromatischer van smaak. En daarom hoef je echt niet te veel extra kruiding of ingrediënten gaan toevoegen.
Wat eten we daar nu bij? We zetten het “keep it simple” motto verder … gewoon wat gerookte zalm en een snel crème crème fraiche kruidensausje is meer dan genoeg.

Hoe maken we deze pastinaak koekjes met zalm?
Beginnen doen we met pastinaak grof te raspen. Als je een foodprocessor hebt, gebruik deze dan. Rasp vooral niet fijn want dan gaat de pastinaak te veel vocht verliezen in het beslag. Daarnaast hak je ook nog sjalotten fijn.
Meng alvast beide in een mengkom. Kluts eieren los in een apart kommetje met wat zeste van citroen, peper en zout. Giet bij de groenten en meng alvast goed. Voeg nog de zelfrijzende bloem toe en meng nog een laatste keer.
TIP! Het is normaal dat je niet veel van het deeg ziet. Je zal vooral de pastinaak zien maar dat is normaal.
Verhit een pan met wat olijfolie en schep per koekje ongeveer 1,5el van het beslag in de pan. Duw steeds een beetje aan. Bak de koekjes mooi goudbruin langs beide kanten.
Ondertussen kan je nog het sausje maken. Hiervoor meng je crème fraîche met wat stevige yoghurt. Voeg ook fijngehakte dille, peterselie en bieslook toe. Serveer dit sausje bij de koekjes samen met gerookte zalm.
TIP! Voor de kruiden, breng geen heel plantje mee van winkel aangezien je niet zo veel nodig hebt. Ga voor de potjes in de diepvries, altijd handig en is al fijngesneden. 😉


Pastinaak koekjes met zalm
Ingrediënten
- 400 gr pastinaak
- 2 sjalotten
- 4 eieren
- 45 gr Zelfrijzende bloem
- 1/2 tl zeste van citroen
- Peper en zout
- Gerookte zalm
- Olijfolie
Kruidensaus
- 100 gr crème fraiche (of vervang door zure room)
- 150 gr yoghurt (stevige yoghurt – volle of griekse)
- 1 el dille (fijngehakt)
- 1 el peterselie (fijngehakt)
- 1 el bieslook (fijngehakt)
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de pastinaken de schillen en rasp deze vervolgens grof. Als je een foodprocessor hebt, gebruik deze dan. Pel de sjalotten en hak fijn. Meng de geraspte pastinaak met de sjalotten.Kluts de eieren los samen met de zeste van citroen wat peper en zout. Giet over de pastinaak en sjalot. Meng al even en voeg dan de bloem toe. Meng goed.
- Verhit een pan met wat olijfolie. Schep zo'n 1,5el (per koekje) van het deeg in de pan. Duw telkens een beetje aan. Bak ze mooi goudbruin langs beide kanten. Je zal sowieso in porties moeten bakken of gebruik nog een tweede pan.
- Ondertussen kan je het sausje maken. Roer de crème fraiche los met de yoghurt en voeg er vervolgens de kruiden, peper en zout aan toe. Meng nog even kort
- Serveer de koekjes met het sausje en de gerookte zalm. Smakelijk!