Wie net zoals mij een rabarberplant in de tuin heeft staan, weet heel goed van als die plant in actie schiet dan steekt binnen de korste keren je diepvries er van vol :-D. Iets wat ik echt niet erg vind hoor! Met rabarber kan je nu eenmaal heel wat lekkers maken … taarten, cakes , een gewone klassieke rabarbermoes (zoooo lekker) of wat dacht je van deze gebakken ricotta met rabarber.
Ricotta, een zachte Italiaanse kaas die we vaak onder pasta of saus mengen, kan je ook perfect in een dessertje verwerken.
Voor deze gebakken versie, hoef je gewoon de ricotta te mengen met een eitje, wat honing, suiker en een vleugje oranjebloesemwater.
Geen fan van oranjebloesemwater of kan je het niet vinden (bij AH hebben ze het zeker) dan ga je gewoon voor een klassieke smaakmaker zoals kaneel en/of vanille.
Toch raad ik je om dit gedestilleerd water afkomstig uit Marroko eens uit te proberen. Het is eens wat anders dan de klassieke vanille of kaneel.
Bij die heerlijk smeuïge gebakken ricotta komt een zalig frisse rabarbercompote waar ik nog wat frambozen bij aan toegevoegd heb en ook hier ging een klein vleugje van het aromatische water.
Ingrediënten gebakken ricotta (2 personen)
- 500gr ricotta
- 1 ei
- 2el honing
- 1el suiker
- 1tl oranjebloesemwater (*)
(*) kan je dit niet vinden of ben je geen fan > vervang dan door vanille essence of wat kaneel
Ingrediënten rabarbercompote
- 300gr rabarber
- 150gr frambozen (vers of diepvries)
- 2 a 3el honing (of agavesiroop)
- 1tl oranjebloesemwater (*)
(*) kan je dit niet vinden of ben je geen fan > vervang dan door vanille essence of wat kaneel
Bereidingswijze
Begin met het maken van de compote.
Verwijder het harde achterste van de rabarber.
Snij de rabarber in reepjes van zo’n 2cm.
Doe de rabarber, frambozen en honing in een kookpotje, breng aan de kook en laat dan zachtjes sudderen tot een moes.
Haal dan van het vuur en voeg het oranjebloesemwater toe. Meng nog even en zet opzij.
Voor de gebakken ricotta.
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Vet een ovenschaal in met wat vetstof
Meng de ricotta met het ei, honing, suiker en oranjebloesemwater.
Giet dit mengsel in de ovenschaal en bak zo’n 30min in de oven tot de ricotta mooi stevig gebakken is.
Haal uit de oven en serveer direct met de compote. Serveer er eventueel nog wat yoghurt bij.
Smakelijk!