Frangipane koekjes, heerlijk makkelijke amandel koekjes om te serveren bij de koffie. De smaak van een frangipane taart verwerkt in koekjes dat kan alleen maar lekker zijn! En dat zijn ze ook, ze zijn gevaarlijk lekker want eenmaal je eraan begint, stop je niet meer 😃. De randjes zijn lekker krokant en de binnenkant zijn ze lekker smeuïg en zacht. Door ze af te werken met glazuur, krijg je echt die zalige finishing touch die ze nodig hebben. Dus bakken maar!
Nog meer lekkere koekjes receptjes? Check dan zeker deze zalige receptjes.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Frangipane koekjes?
- Patisseriebloem
- Amandelmeel of poeder
- Bakpoeder
- Boter
- Suiker
- Bruine suiker = cassonade
- Vanille & amandel extract
- Zeste van citroen
- Ei
Hoe maak je deze Frangipane koekjes?
Begin met de droge ingrediënten te mengen namelijk patisseriebloem, amandelmeel/poeder en bakpoeder. Zet dit even opzij.
Doe zachte boter, suiker, bruine suiker, vanille extract, amandel extract, zeste van citroen en eitje in een mengkom. Mix dit op hoge snelheid voor zo’n 5 a 6min tot dit romig en licht is. Schraap af en toe de zijkanten los. Vervolgens doe je er de droge ingrediënten bij. Mix tot een ietwat plakkerig deeg. Zet het deeg voor zo’n 30min in de koelkast om ietwat op te stijven.
Rol kleine balletje van het deeg en leg op een beklede bakplaat. Ze zullen tijdens het bakken niet veel uitzetten maar je kan ze best wel in porties bakken. Bak de koekjes voor zo’n 10 a 12min tot de randjes beginnen te kleuren. Het midden van de koekjes zal vrij licht blijven. Bak ze niet langer dan 12min anders worden ze te taai. Als je ze uit de oven haalt, zullen ze heel wak zijn. Laat ze zo’n 8min afkoelen om de bakplaat, ze zullen zo harder worden. Leg ze dan op een rooster om verder te laten afkoelen.
Ik werkte de koekjes nog af met een glazuur eenmaal ze volledig zijn afgekoeld. Hiervoor meng je poedersuiker met een paar druppeltjes melk. Meng tot een glad glazuur. Dip het midden van de koekjes in het glazuur en laat ze zo’n 10 a 15min uitharden.
Bewaar de koekjes luchtdicht.
Frangipane koekjes
Ingrediënten
- 175 gr patisseriebloem
- 90 gr amandelmeel of poeder
- 1/2 tl bakpoeder
- 115 gr boter (op kamertemperatuur)
- 75 gr suiker
- 60 gr bruine suiker (cassonade)
- 1/2 tl vanille extract
- amandelextract (druppeltje)
- 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 1 ei
Instructies
- Begin met de droge ingrediënten te mengen namelijk bloem, amandelmeel en bakpoeder. Zet even opzij.
- Doe de zachte boter, suiker, vanillesuiker, vanille extract, amandel extract, zeste van citroen en ei in een mengkom. Mix dit op een hoge snelheid voor zo'n 5 a 6min tot dit romig en luchtig is. Schraap af en toe de zijkanten los. Doe er dan de droge ingrediënten bij. Mix kort tot een mooi ietwat plakkerig deeg. Zet het deeg voor zo'n 20 a 30min in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol balletjes van het deeg en verspreid over de bakplaat. Je zal deze in porties moeten bakken. De koekjes zetten tijdens het bakken niet zoveel uit. Bak ze voor zo'n 10 a 12min in de oven tot de randjes goudbruin beginnen te kleuren. In het midden zullen ze niet echt kleuren. Haal uit de oven en laat de koekjes zo'n 6 a 8min afkoelen op de bakplaat. Tijdens het afkoelen zullen ze harder worden. Leg ze dan op een rooster en laat verder volledig afkoelen.
- Je kan de koekjes na het afkoelen nog afwerken met wat glazuur. Hiervoor meng je 125gr poedersuiker met 2el melk. Dip de bovenkant van de koekjes in de glazuuren laat zo'n 10min staan zodat de glazuur harder kan worden.
Dol op frangipane en deze koekjes zijn echt super lekker
Super lekkere koekjes