Daar is de zomer, daar is het heerlijke zomerfruit weer, het ideale moment voor deze zomerse crumble met blauwe bessen en nectarine. Een receptje dat je kan serveren als ontbijt met wat yoghurt, als tussendoortje of als dessertje met wat vanille-ijs als afsluiter van een zomerse barbecue. Een crumble dat smaakt naar mijn mening altijd en steeds makkelijk en snel te maken. Plus je kan eindeloos variëren met ingrediënten en de seizoen.
Een crumble, wie houdt daar nu niet van. Dit is echt zo’n typisch dessertje dat iedereen lust en van houdt, een echt zomers nagerecht. Ook in de herfst met appelen en peren kan mij deze volop bekoren.
Maar nu met de zomer voor de deur, met al dat prachtige frisse zomerfruit toch nog dat tikkeltje meer. En voor mij hoeft het niet altijd als nagerecht geserveerd te worden, als ontbijtje of tussendoortje smaakt het ook.
Jaja, deze versie kan je perfect als ontbijt maken, zalig begin van de dag trouwens :-). Probeer maar eens, je zal me snel gelijk geven 😀
Het handige aan dit receptje is dat je deze als basis kan gebruiken en zelf met de ingrediënten gaan spelen. Vervang de nectarine bijvoorbeeld door perziken of rabarber. Voeg wat frambozen of bramen toe.
Gebruik een mix van noten in de crumble ipv enkel amandelen.
De variaties zijn eindeloos en dat maakt dit nu eenmaal een super leuk receptje. Dus proberen maar en laat zeker weten wat je er van vond 😉
TIPS :
> Ik gebruikte bruine suiker in deze crumble, ik vind de smaak persoonlijk heerlijk in een crumble. Je kan deze ook vervangen door rietsuiker, gewone suiker of kokosbloesemsuiker.
> Vervang de amandelen door andere noten of door een mix van noten.
> Ik gebruikte kokosolie in de crumble, hiervoor kan je ook gewone boter voor gebruiken.
> Meal preppen? Ja hoor, kan perfect. Je kan alle ingrediënten voor de fruitlaag al mengen in een ovenschaal, afdekken en in de koelkast bewaren. En ook de crumble kan je alvast op voorhand (de avond voordien) mengen. Vlak voor je deze gaat afbakken, strooi je de crumble over het fruit.
Crumble met blauwe bessen en nectarine
Ingrediënten
- 4 nectarines (rijpe)
- 250 gr blauwe bessen
- 1,5 el bruine suiker/cassonade (of kokosbloesemsuiker)
- 1/2 citroen
- 1/2 tl kaneel
- 1/4 tl gemberpoeder
- snuifje kardemompoeder (optioneel)
- 1/2 tl vanille essence
Crumble
- 100 gram havermout
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr amandelen (grof gehakt)
- 1/2 tl kaneel
- 80 ml kokosolie gesmolten
- 75 gr bruine suiker/ cassonade (of kokosbloesemsuiker)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Halveer de nectarines, verwijder de pit en snij in blokjes.Meng de nectarines met de blauwe bessen, bruine suiker, het sap van een halve citroen, kaneel, gemberpoeder, kardemom en vanille essence. Schep in een diepe ovenschaal
- Voor de crumbleMeng de havermout met het amandelmeel, grof gehakte amandelen, kaneel en bruine suiker. Giet hierbij de gesmolten kokosolie, meng goed tot een kruimelig deeg.Verdeel de crumble over het fruit en bak zo'n 20 a 25min in de oven. De crumble dient mooi goudbruin te zijn en de blauwe bessen opengepoft.Serveer directLekker met wat yoghurt of vanille-ijsSmakelijk