Smaak, pit en heel veel yumminess … dat is deze Thaise steak salade.
Heerlijk gemarineerde steak met een Aziatische toets, een rijkelijke noodle salade met daarin groentjes & frisse mango. Een receptje dat misschien wel wat ingrediënten vraagt, wat echt typisch is voor de Aziatische keuken maar met het weekend voor de deur mag het wel wat meer zijn. Een weekendrecept dat je ook op de barbecue kan maken maar is ook perfect meal prep proof
Zoals als gezegd, de ingrediëntenlijst is misschien aan de lange kant maar dat is typisch aan Aziatische receptjes. Wat sojasaus, gember, limoensap, look … allemaal ingrediënten die we wel in onze keukenkast hebben staan of heel makkelijk te vinden in de supermarkt.
De steak gaan we eerst marineren, dit kan je makkelijk de avond voordien al doen. Des te langer deze kan marineren, des te meer smaak. De steak bakken kan je gewoon in een pan doen of kan ook perfect op de barbecue.
Bij de steak maakte ik een frisse noedelsalade die je ook al grotendeels kan meal preppen waardoor dit ook een perfect doordeweeks recept is.
TIPS :
> De steak kan je ook perfect vervangen door kip, kalkoen of kalfsvlees.
> Voeg nog extra groentjes toe zoals Sugar snaps, edamame, radijsjes of avocado
Thaise steak salade
Ingrediënten
Gemarineerde steak
- 400 gr steak (Filet mignon, …)
- 1 tl gember (vers – fijn geraspt)
- 30 ml sojasaus
- 1,5 el bruine suiker (cassonade)
- 2 el limoensap
- 1 el vissaus (optioneel)
- 1 teentje look (fijngehakt)
- 3 el olijfolie
- peper en zout
Noedelsalade
- 300 gr noedels
- 2 wortelen
- 2 lente-uitjes
- 200 gr witte en/of rode kool (fijngehakt)
- 150 gr kerstomaten
- 1 mango
- 1 handvol rucola
- 1 el koriander (fijngehakt) (of vervang door peterselie)
- 1 el peterselie (fijngehakt)
- 1 handvol gezouten pindanoten
- 1 teentje look (fijngehakt)
- 2 el honing
- 3 el limoensap
- 1,5 el chilipasta of sambal oelek
- 20 ml zonnebloemolie of olijfolie
- Gekookte sugar snaps of edamame Optioneel
Instructies
Gemarineerde steak
- Meng de gember, sojasaus, suiker, limoensap, vissaus, look, olie, peper en zout. Je kan het best de saus in een goed afsluitbare diepvrieszak gieten? Leg hierin de steak en laat minstens 6h of langer marineren.
- Voor het bakken van de steak. Haal de steak uit de marinade, dep een beetje droog. Bak de steak op de barbecue of grillpan. Bak de steak eerst zo'n 1,5min voor een mooi korstje, draai om en reken nog eens 1,5 a 2min. Dan is de steak bleu gebakken (afhankelijk van de dikte van de steak).Wil je iets verder gebakken, zet het vuur iets lager en reken nog eens 3min voor saignant.
Noedelsalade
- Schil de wortelen en snij in dunne reepjes.Hak de lente-uitjes fijn.Halveer kertomaten. Schil de mango en snij in dunne reepjes. Maak de dressing door het fijngehakte teentje look te mengen met honing, limoensap, chilipasta, de olie en snuifje zout
- Kook de noedels gaar zoals vermeld op de verpakking. Giet af en spoel onder koud wat. Voeg een scheutje olie toe en meng even.
- Meng de noodles met de reepjes wortelen, lente-uitjes, kerstomaten, mango, dressing en rucola, koriander en peterselie. Serveer de noedelsalade met de steak en werk af met wat grof gehakte pindanotenSmakelijk