Rabarber en crumble en cake en pudding, dat kan maar één ding betekenen … extreme yumminess! Dus wees gewaarschuwd en draai vooral jullie oven al maar aan. Deze rabarber crumble cake met pudding is zo’n cakeje om gezellig in het weekend te bakken om daarna lang en uitgebreid van te genieten. Doe daarbij nog een lekkere koffietje en je hebt een leuk “klein geluksmomentje” gecreëerd.
Deze heerlijke cake bestaat uit 4 elementen, klinkt veel maar wees gerust er is totaal niets moeilijk aan!
De onderste laag is een klassieke cake. Daarop komt een heerlijk smeuïge vanillepudding gevolgd door stukjes frisse rabarber. En als topping een crunchy crumble. Vier zalige elementen die samen één zalig geheel vormen met de nodige zoetigheid, het zure van de rabarber, het romige van de pudding en de crunchiness van de crumble.
Een cake die je nu moet bakken wat we zitten nog volop in het rabarberseizoen. Dit loopt trouwens vanaf eind maar tot eind juni. Rabarber wordt namelijk zuurder naarmate het seizoen verstrijkt. Dus we moeten er nu volop van profiteren. Heb je nu net zoals mij een overload aan rabarber, dan steek je die gewoon in de diepvries (natuurlijk wel in blokjes gesneden). Zo kan je lang na het officiële seizoen genieten van rabarber. Nu gaan we ze gewoon verwerken in deze zalige cake!
Of scroll eens door al mijn recepten met rabarber
TIPS :
> Je kan de rabarber ook vervangen door abrikozen, perziken, appel, peer …
> De vanillepudding, je kan deze maken volgens mijn recept hieronder. Of gebruik de vanille pudding poeder (Imperial) voor het maken van de pudding.
> Maak de pudding op voorhand aangezien deze dient afgekoeld dient te zijn.
Rabarber crumble cake met pudding
Ingrediënten
Cake
- 250 gr boter/margarine (kamertemperatuur)
- 220 gr suiker
- 4 eieren
- 300 gr zelfrijzende bloem
- 1 el vanille essence
- 350 gr rabarber
Pudding
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
- 50 gr maizena
- 50 gr suiker
- 1 ei
Crumble
- 40 gr suiker
- 10 gr vanillesuiker
- 50 gr boter
- 50 gr patisseriebloem
- 50 gr havermout
Instructies
Vanillepudding
- Begin met het maken van de pudding dan kan deze ietwat afkoelen.Doe de melk (maar hou 5el apart) samen met de zaadjes van de vanillestok in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook.Meng ondertussen de maizena, suiker, ei en de 5el melk. Roer tot een glad papje.Giet dit papje al roerend bij de warme melk. Laat al roerend inkoken tot een mooi dikke pudding. Haal van het vuur en leg direct een stukje plasticfolie bovenop de pudding. Zo zal er geen velletje op de pudding komen. Laat de pudding afkoelen.
Cake
- Was de rabarber en snij in blokjes van zo'n 3 a 4cm. Zet even opzij.
- Beleg een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.Doe de zachte boter/margarine en suiker in een mengkom (van je keukenmachine) en mix licht en romig voor zo'n 3 a 4min.Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Voeg ook de vanille essence toe.Als laatste voeg je de bloem toe en mix tot een mooi glad deeg. Zet even opzij.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
Crumble
- Doe beide suikers, boter, bloem en havermout in een mengkom en kneed tot een crumble.
- Giet het deeg van de cake in de springvorm.Schep hierop de afgekoelde pudding en spreid mooi egaal uit.Verdeel hierover de blokjes rabarber gevolgd door de crumbleBak de cake zo'n 60min in de oven tot de cake mooi gaar is.Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.Smakelijk