Mac and cheese ofwel macaroni met ham een kaas, een zalige klassieker dat gewoon altijd smaakt of het nu volop zomer is of tijdens een ijskoude winterse dag. Dit pasta recept smaakt nu eenmaal altijd. Iedereen is opgegroeid met de klassieke versie van gekookte pasta met een heerlijke kaassaus, stukjes ham en de “MUST” dat kaaskorstje. Ik deel vandaag met jullie een nieuwe versie namelijk macaroni met tomaat, pancetta en kaas.
Ook hier is pasta aanwezig natuurlijk. Geen gewone ham, wel pancetta.
De kaassaus is niet gemaakt volgende klassieke methode wel door ricotta te mixen met rode pesto en Parmezaanse kaas. Het kaaskorstje maakt plaats voor een zomerse tomaten topping.
Oh ja, geloof mij dit is smullen hoor! Groot als klein zullen hier van blijven smullen. Een receptje dat weer volop simpelheid en “easiness” uitstraalt en nog een belangrijke “meal prep proof”.
TIPS :
> Ik gebruikte pancetta in dit recept, je kan dit perfect vervangen door Ganda Ham, prosciutto, serrano …
> Geen rode pesto in huis maar wel groene pesto? Kan ook zonder probleem
> Je kan hier ook een 100% vegetarisch receptje van maken door de ham weg te laten
> Kan je geen genoeg krijgen van kaas, je kan onder de pasta ook nog nog blokjes of bolletjes mozzarella toevoegen. Extra cheesy š
> 100% Meal prep proof! Je kan de pasta al afkoken (bewaar wel wat van het kookvocht), de saus kan je al blenden en mengen onder de pasta. Voeg niet alle saus toe, bewaar nog wat tot het moment dat je de pasta gaat bakken. De saus zal namelijk in de pasta trekken en droog worden. Meng dan de saus met wat van het bewaarde kookvocht en voeg toe aan de pasta.
De tomaatjes bovenop zou ik pas snijden vlak voor het bakken.
Macaroni met tomaat, pancetta en kaas
Ingrediƫnten
- 450 gr macaroni
- 500 gr ricotta
- 100 ml bouillon (kip of groente)
- 150 gr rode pesto
- 1 el tomatenpuree
- 50 gr Parmezaanse kaas + extra fijngeraspt
- 1 kl oregano (gedroogd)
- 1/2 tl rozemarijn (fijngehakt)
- 1/2 tl zeste van citroen
- 1/2 citroen sap
- 12 sneetjes pancetta
- 600 gr kerstomaten
- Peper en zout
Instructies
- Kook de pasta al dente zoals vermeld op de verpakking
- Maak ondertussen de saus. Doe de ricotta, bouillon, rode pesto, tomatenpuree, Parmezaanse kaas, oregano, rozemarijn, zeste van citroen, citroensap, peper en zout in een blender en mix tot een gladde saus. Proef en breng nog verder op smaak met peper, zout en/of citroensap.Meng de saus onder de gekookte pasta. TIP > ga je dit receptje meal preppen, voeg niet alle saus toe maar bewaar tot wanneer je gaat afwerken + bewaar dan ook wat van het kookvocht van de pasta.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Schep de pasta in een ruime ovenschaal.Verdeel hierover de sneetjes pancetta en duw wat in de pasta.Halveer de kerstomaatjes en schik ze bovenop de macaroni. Kruid de tomaatjes met wat peper en zout (eventueel nog wat extra oregano en rozemarijn).Strooi hierover nog wat extra Parmezaanse kaas.Bak in de oven voor zo'n 20min tot de tomaatjes lichtjes beginnen te bruinen en zacht te worden. Haal uit de oven en serveer direct.Smakelijk!