Als dit nu eens geen op en top zomers dessertje is. Het lekkerste en makkelijkste recept voor homemade pistache-ijs met gegrilde perziken en voor de crunchiness nog een olijfoliecrumble. Dit is smullen van begin tot eind, neem het van mij aan. Een receptje dat ik heb ontwikkeld in samenwerking met Oil & Vinegar, bekend van hun brede culinaire assortiment uit de Mediterrane keuken. Ik kreeg de uitdaging om een lekker, makkelijk en vooral zomers barbecue dessertje te maken met hun zuiderse producten.
De hoofdrolspelers
Olijfolie, balsamico azijn, pistachepasta & honing met perzik … dat waren mijn ingrediënten die ik had gekozen op de handige en gebruiksvriendelijke webshop van Oil & Vinegar.
Met die laatste 2 kan je een dessert maken maar met die olijfolie en balsamico azijn? Ja hoor, “watch and see” of lees nog meer even verder 😀
Pistachepasta
Als eerste ingrediënt viel mijn oog direct op de Crema al Pistacchio ofwel pistachecrème. Iets waar ik al langer naar op zoek was, nu eindelijk gevonden en kon ik eindelijk mijn lievelingsijs zelf maken namelijk pistache-ijs. En ijs is ook meteen het ideale dessertje om een zomerse barbecue mee af te sluiten, een WIN WIN situatie. Een lekker fris ijsje waarmee je altijd scoort bij iedereen.
Normaal maak ik mijn ijs altijd op basis van eieren, room, melk en suiker … dit is een veel makkelijker recept met behulp van puddingpoeder. Je maakt eigenlijk een snelle vanillepudding waaraan je op het laatste een paar schepjes van de pistachecrème toevoegt. Geloof mij die smaak, dat is onbetaalbaar en ook dat mooie lichtgroene kleurtje.
Belangrijk : Je hebt voor dit receptje wel een ijsmachine nodig.
Peachy
Bij dat heerlijke zelfgedraaide pistache-ijs serveren we zomers gegrilde perziken. Aangezien je barbecue toch nog warm genoeg is op het einde, kan je er nog vlug enkele gehalveerde perziken “opgooien” en heel kort grillen.
Tijdens het grillen worden ze nog dat tikkeltje lekkerder gemaakt door een zoet-zurig siroopje op basis van balsamico azijn, honing, boter en kaneel. Oil & Vinegar biedt in haar winkels & webshop een ruim assortiment aan van balsamico azijnen, deze werden geselecteerd van de beste azijnhuizen in het Italiaanse Modena.
TIP : Je kan de perziken ook makkelijk vervangen door nectarines, abrikozen of pruimen
Olijfolie crumble
Oil & Vinegar heeft naast een ruim assortiment aan azijnen ook een heel lijstje aan olijfolies. Een ingrediënt dat we vaak gebruiken om iets hartig in te bakken of een dressing voor een salade met te maken. Je kan er ook perfect zoetigheden mee bakken. Aangezien ik bij dessertjes wel hou van een “crunchy” toets serveerde ik er een lekkere krokante crumble bij op basis van olijfolie.
De crumble kan je op voorhand al bakken in de oven of je kan hem ook perfect op de barbecue bakken (in een schaal).
Pistache-ijs met gegrilde perziken
Ingrediënten
Pistache-ijs
- 400 ml melk
- 2 el vanille puddingpoeder
- 90 gr suiker
- 3 el pistachepasta
Olijfolie crumble
- 100 gr havermoutvlokken (of gewone fijne havermout)
- 20 gr amandelmeel
- 20 gr amandelschaafsel
- 1/2 tl kaneel
- 2 el olijfolie
- 2 el honing
Gegrilde perziken
- 50 ml balsamico azijn
- 50 ml honing
- 1/2 tl kaneel
- 2 el boter
- 4 perziken
Instructies
Pistache-ijs
- Doe 300ml melk in een kookpotje en breng zachtje aan de kook.Roer de puddingpoeder los met de suiker en de resterende 100ml melk. Roer goed zodat er geen brokjes meer inzitten.Giet wat van de warm melk bij dit koude mengsel, roer goed. Giet dan alles in de kookpot. Laat al roerend indikken voor zo'n 5min. Dit wordt geen dikke pudding, eerder yoghurt dikte. Haal van het vuur, voeg de pistachepasta toe en roer goed tot een egaal mengsel.Bedek dit mengsel met plasticfolie. De folie moet echt op de crème liggen om een velletje te voorkomen. Laat eerst afkoelen naar kamertemperatuur en zet dan in de koelkast. Dit mengsel dient echt koud te zijn. Eenmaal koud, giet dit mengsel in je ijsmachine en draai er ijs van. Schep het ijs in een bakje en laat verder opstijven in de diepvries.
Olijfolie crumble
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier.Meng de havermout met het amandelmeel, amandelschaafsel en kaneel.Giet hierover de olijfolie en de honing en meng tot een plakkerige crumble.Schep de crumble op de bakplaat en bak mooi goudbruin in de oven. Hussel af en toe tijdens het bakken door de crumble. Haal de gebakken crumble uit de oven en laat volledig afkoelen. TIP > Je kan de crumble ook op de barbecue bakken.
Gegrilde perziken
- Maak eerst het siroopje.Doe de balsamico azijn, honing, kaneel en boter in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Roer af en toe zodat de boter kan smelten. Laat zo'n 5min zachtjes inkoken tot een siroopje. Haal van het vuur. TIP > Dit kan je makkelijk al op voorhand maken.
- Halveer de perziken, wrijf ze een beetje in met het siroopje en rooster ze kort op de barbecue. Wrijf ze tijdens het bakken nog eens in met het siroopje.Haal ze van de barbecue en serveer direct met het ijs, crumble en wat van het siroopje.Smakelijk