Een krokant laagje dat proeft naar citroenkoekjes, een laagje op basis van witte chocolade en citroen en als afwerking een blauwe bessen mousse. Een taart om mee uit te pakken maar ik beloof je, deze blauwe bessen taart met chocolade kan iedereen maken. Dat is en blijft mijn uitgangspunt bij al mijn gerechtjes, iedereen moet deze kunnen maken. Of je nu een ware “Kitchen queen of king” bent of een beginnend kookfanaat, of je een “full equiped” keuken hebt of enkel de basis elementen. Receptjes voor iedereen bij Elien’s Cuisine 😀
Taartjes, ik hou er van! Niet alleen om er van te smullen maar ook om ze te maken. Heel het proces van het idee in mijn hoofd dat ik krijg al fietsend op weg naar werk tot het moment dat ik ze op tafel zet, is voor mij ontspannend. Het idee hoe ze er uiteindelijk moet gaan uitzien, welk vorm ik ga gebruiken, welke afwerking, welke extraatjes ga ik tijdens de bereiding nog toevoegen, hoe ga ik ze stylen voor op de foto, de bereiding zelf. Ja, achter elk receptje hier op de blog steekt heel wat tijd, denkwerk, het maken zelf, fotograferen, bewerken van de foto’s, blogpost uittypen, social media … Maar na 6 jaar doe ik het nog even graag en als ik dan op mijn scherm de foto bekijk van dit taartje dan krijg ik er kippenvel van. Nooit gedacht dat ik dit kon maken, laat staan zo fotograferen en jullie massale positieve reacties bij elk receptje. Dat maakt mij nu eens een gelukkig mens 😉
TIPS :
> Ik gebruikte in dit recept blauwe bessen maar je kan ook een mix van bessen gebruiken, of enkel frambozen, … spelen maar met de ingrediënten
> Ik koos voor witte chocolade, je zou ook melkchocolade kunnen gebruiken.
> Maak de taart al een dag op voorhand zodat ze genoeg tijd heeft om op te stijven.
Blauwe bessen taart met chocolade
Equipment
- Springvorm of taartvorm +/- 24cm
Ingrediënten
Bodem
- 100 gr patisseriebloem
- 50 gr kokospoeder
- 70 gr boter/margarine (koud)
- 70 gr suiker
- 1 eidooier
Witte chocolade – citroen laag
- 2 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
- 100 gr witte chocolade
- 125 ml room
- 60 ml melk
- 1 el honing
- 1/2 citroen
Blauwe bessen laag
- 200 gr blauwe bessen + extra om af te werken
- 3 blaadjes gelatine
- 40 gr suiker
- 1/2 citroen
- 125 ml room
Instructies
Bodem
- Bedek de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier
- Doe de bloem, kokospoeder en koude boter in een mengkom en mix tot je kruimels krijgt.Voeg de suiker en eidooier toe en meng tot een mooi deegbal. Is het deeg nog iets te korrelig voeg een klein scheutje water toe. Leg de deegbal in de springvorm en duw goed aan zodat de bodem egaal bedekt is met het deeg. Laat 30min opstijven in de koelkast.TIP > ik gebruikte springvorm en bedekte enkel de bodem met het deeg. Je kan ook taartvorm gebruiken en ook de randen bekleden met deeg.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de bodem zo'n 20min in de oven tot deze mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Als je springvorm gebruikt dan hoef je de bodem niet te onvormen omdat we de vullingen er bovenop zullen gieten. Gebruik je een taartvorm, haal na het afkoelen de korst uit de vorm.
Witte chocolade – citroen laag
- Week de blaadjes gelatine. Breek de chocolade in kleine blokjes en doe in een mengkom. Zet even opzij.Doe de room, melk, honing en het sap van halve citroen in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur, voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en roer goed zodat ze kunnen oplossen. Giet dit warme mengsel over de witte chocolade en roer goed tot een mooie glad mengsel. Laat zo'n 15min afkoelen op kamertemperatuur en giet dan over de volledig afgekoelde bodem. Laat zo'n 2h of langer opstijven alvorens je de blauwe bessen mousse gaat toevoegen. TIP > Gebruik je springvorm, zorg dat de randen bedekt blijven met het bakpapier zodat je de taart later makkelijker kan ontvormen.
Blauwe bessen laag
- Doe de blauwe bessen in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur. Laat zo'n 15min zachtjes sudderen tot de bessen allemaal zijn opengepoft. Haal door een zeef en vang het sap op. Week ondertussen de blaadjes gelatineDoe het sap terug in het kookpotje samen met de suiker en het sap van de halve citroen. Breng tot net onder het kookpunt. Roer even zodat de suiker kan oplossen.Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe, roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat zo'n 20min afkoelen.KLop de room stijf op en spatel hieronder het blauwe bessen mengsel. Giet dit over het opgestijfde witte chocolade – citroen laagje en laat nog eens minstens 4 a 5h (of langer) opstijven in de koelkast
- Decoreer de taart eventueel met nog wat exta opgeklopte room en blauwe bessenSmakelijk