Vrijdag, dat is traditiegetrouw visdag. Zo gezegd zo gedaan en daarom presenteer ik vandaag deze Midden-Oosters getinte geroosterde zalm met broccoli tabouleh. Een receptje waarbij je de zalm snel in de oven kan roosteren of heb je een zomerse barbecue feestje dan kan je de zalm ook op de BBQ klaarmaken. Daarbij serveren we mijn favoriet tabouleh recept met daarin geroosterde broccolirijst en wat romige hummus.
Veelzijdige tabouleh
Deze broccoli tabouleh maak ik al een paar jaar. Winter, zomer, lente, herfst … gewoon elk seizoen smaakt ie en je kan hem zowel koud als warm serveren. Een salade die je gewoon doordeweeks kan maken (ja zelfs meal preppen is mogelijk) en serveren bij een stukje vis of vlees of als bijgerecht bij een zomerse barbecue. En de restjes kan je gewoon de volgende dag als lunch meenemen. Lekker veelzijdig dus!
With a touch of Sumak
Bij deze heerlijke broccoli salade serveren we dus een stukje zalm dat op smaak wordt gebracht door gerookt paprikapoeder, chili en sumak. Sumak? Wie fan is van Ottolenghi heeft zeker al van deze Midden-Oosterse smaakmaker gehoord. Sumak wordt gemaakt van gedroogde besjes van de sumakplant, deze worden gemalen tot een grof poeder. Ook in de bekende za’atar kruidenmix wordt deze gebruikt. Dankzij de populariteit van Ottolenghi, kan je tegenwoordig sumak makkelijk vinden in de supermarkt. Kan je deze nu niet vinden, gebruik dan wat citroensap.
TIP :
> Ik gebruikte broccoli in de tabouleh. Je kan deze ook vervangen door bloemkool of doe een mix van beide.
> Je kan de zalm ook perfect vervangen door een stukje witte vis of kip.
> Ik voegde onder de tabouleh ook nog wat gekookte quinoa, om deze ietwat vullender te maken. Dit hoeft niet perse of je kan ook bulgur of couscous toevoegen.
Geroosterde zalm met broccoli tabouleh
Ingrediënten
Broccoli tabouleh
- 400 gr broccoliroosjes
- 100 gr quinoa
- 1 handvol verse kervel (of vervang door peterselie)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1 kl munt (fijngehakt)
- 2 lente-uitjes
- 1 handvol radijzen
- 1 tl zeste van citroen fijngeraspt
- 1 a 2 el citroensap
- Olijfolie
- Peper en zout
- Hummus om te serveren
Zalm
- 4 zalmfilets
- 1/2 tl sumak
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- Zout
- Olijfolie
Instructies
Tabouleh
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier.Doe de broccoliroosjes in een blender en maal grof (textuur van rijst).Schep de broccolirijst op de beklede bakplaat, giet er een beetje olijfolie over en kruid goed met peper en zout. Rooster de broccoli zo'n 8min in de oven tot deze licht begint te kleuren. Hussel tijdens het bakken af en toe door de broccoli.Haal uit de oven en laat afkoelen
- Kook ondertussen de quinoa zoals vermeld op de verpakking.TIP !Spoel zeker vooraf de quinoa goed onder koud water om een eventuele bittere smaak te vermijden.TIP! Voeg een bouillon blokje toe aan het kookwater om de quinoa wat extra smaak te geven.Giet de quinoa af, spoel goed en laat afkoelen.
- Hak de lente-ui fijn en de radijsjes in fijne plakjes. Halveer de kerstomaatjes
- Meng de afgekoelde quinoa met de afgekoelde broccolirijst, fijngehakte kervel, munt, peterselie, lente-ui, radijsjes en kerstomaatjes. Voeg nog een scheutje olijfolie toe samen met wat citroensap, peper en zout.Bewaar koel.
Zalm
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de sumak met paprikapoeder, chilipoeder, zout. Leg de zalmfilets in een ovenschotel en overstrooi met de kruiden. Bak de zalmfilets ongeveer 15min in oven tot deze mooi gaar zijn.
- Serveer de zalm met de broccoli tabouleh en eventueel wat hummusSmakelijk