Zoek niet verder want dit zijn echt de lekkerste en vooral super makkelijke Chocolate chip cookies! Niet normaal hoe goed deze zijn. Je zal er je werk mee hebben om ze op te eten want ze zijn echt enorm maar dat ga je echt niet erg vinden. Dit recept is gebaseerd op de bekende “Levain Cookies” van “Levain Bakery in NYC”. Ze zijn bekroond geweest tot de lekkerste Chocolate chip cookies en ik begrijp dat maar al te groot na die eerste hap van deze koekjes. Ze staan erom bekend om enorm groot te zijn en binnenin heerlijke smeuïge stukjes chocolade. Wanneer ze uit de oven komen, wil je gewoon meteen aanvallen.
Bij een normaal koekjesdeeg, kan je ze zo’n 30 (of zelfs meer) koekjes uithalen. Hier verdelen we gewoon het deeg in 6 “hopen” wat resulteert in 6 enorme koeken. Is het “too much”, nee totaal niet. Na die eerste hap, wil je die koek gewoon in één keer opeten want ze zijn echt te lekker! Echt zo’n “koekje” om tijdens een koud herfstig of winters weekend te maken.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze koekjes?
- Chocolade : ik gebruikte een mix van melk en pure chocolade repen (geen chocolate chips)
- Patisseriebloem
- Bakpoeder
- Maizena of vanille puddingpoeder
- Zout : een MUST bij koekjes
- Boter
- Bruine suiker = cassonade
- Suiker
- vanille extract
- Eieren
Hoe maak je deze Chocolate chip cookies?
Beginnen doen we met de chocolade fijner te hakken. Dit hoeft niet super fijn te zijn of even groot te zijn. Er mogen al wat grotere stukjes inzitten dat maakt de koekjes nog lekkerder. Vervolgens meng je ook al de patisseriebloem met bakpoeder, maizena of vanille puddingpoeder en een snuifje zout. Zet even opzij.
Doe dan de boter (op kamertemperatuur) in een mengkom samen met bruine suiker, suiker en vanille extract. Mix dit (of met een keukenmachine) tot een luchtig en romige massa voor zo’n 5min. Vervolgens doe je er een ei en eigeel bij en mix opnieuw goed voor een minuutje. Doe er dan het bloem mengsel bij en mix tot een ietwat kruimelig deeg. Als laatste voeg je de stukje chocolade toe en mix nog heel kort. Het deeg zal misschien op bepaalde plaatsten ietwat droog of wat kruimeliger zijn maar dat is perfect.
Verdeel het deeg nu in 6 en rol ze of kneed ze tot hoge hoopjes. Kneed of duw ook niet te hard, dit mag er nog een beetje kruimelig uitzien. Leg op een bekleed bord of kleine bakplaat en zet voor een uurtje in diepvries.
Na het opstijven leg je ze op een beklede bakplaat. De koekjes zullen tijdens het bakken niet al te hard meer uitzetten. Bak ze mooi goudbruin in de oven voor zo’n 18 a 20min. Haal ze dan uit de oven en laat ze zo nog 20min liggen op de bakplaat, zo zal de binnenkant nog een beetje kunnen garen. En nu zijn ze echt op hun lekkerste om te eten nu ze nog een beetje warm zijn. De chocolade is ook nog lekker smeuïg.
Chocolate chip cookies
Ingrediënten
- 200 gr chocolade (*)
- 280 gr patisseriebloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 el maizena (of vanille puddingpoeder)
- 1 snuifje zout
- 120 gr boter (op kamertemperatuur)
- 100 gr bruine suiker (= cassonade)
- 100 gr suiker
- 2 tl vanille extract
- 1 ei
- 1 eigeel
Instructies
- Begin met de chocolade eerst fijner te hakken. Dit hoeft niet allemaal super fijn te zijn. Er mogen nog iets grotere stukjes tussenzitten dat maakt het koekje alleen maar lekkerder. Zet even opzij
- Meng de bloem met de maizena, bakpoeder en snuifje zout.Zet opzij
- Doe de boter, bruine suiker, suiker en vanille extract in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit op hoge snelheid voor zo'n 5min romig en luchtig. Schraap af en toe de zijkanten even los.
- Doe er dan het ei en eigeel bij en mix opnieuw goed.
- Voeg het bloem mengsel toe en mix tot een ietwat kruimelig deeg. Als laatste voeg je de stukjes chocolade toe. Het deeg zal misschien op enkele plaatsen ietwat droog zijn maar dat komt goed.
- Beleg een bord of bakplaat met wat bakpapier.Verdeel het deeg in 6 (+/- 150gr per hoopje) en rol ze een beetje tot een bal, de mijne zagen er meer als hoopjes uit 😃. Duw ook niet te hard aan, het mag er zo wat kruimelig uitzien.Zet dit een uurtje in de diepvries
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Leg nu de hoopjes op een beklede bakplaat. De koekjes zullen tijdens het bakken niet hard gaan uitzetten of uitlopen. Bak de koekjes dan zo'n 18 a 20min tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze dan uit de oven, laat ze zo nog minstens 20min liggen. Zo zullen ze binnenin nog een beetje garen. Ze zijn dan op hun lekkerste.Of je kan ze ook volledig laten afkoelen en luchtdicht bewaren. Smakelijk.
Deze zijn zo lekker! Gaan we nog maken
Vandaag meteen gebakken en wat zijn ze heerlijk