Zin om een lekkere cakeje te bakken dit weekend? Dat zit je helemaal “gebakken” met deze heerlijk makkelijke cake met speculaas en peer. Ik zit in mijn speculaas fase 😃, verwacht je de komende weken aal heel veel “speculaas content”. Alleja, die fase loopt bij mij eigenlijk het hele jaar door. Dat is nu iets dat ik totaal niet beu gegeten geraak. Een koekje dat gewoon lekker blijft en dat hoeft voor mij niet enkel rond Sinterklaas te zijn. Net zoals marsepein, dat is ook het ganse jaar lekker. Maar even terug naar dit lekkere cakeje, want wat is ie lekker! Zo luchtig, zo heerlijk van smaak, lekker veel speculaas en stukjes peer. Kortom een receptje om snel mogelijk uit te proberen.
Vaak kom je recepten tegen van een speculaascake maar daar zitten enkele speculaaskruiden in verwerkt. Ben ik heerlijk gezegd niet zo’n fan van. In deze cake, zitten we degelijk speculaas koekjes in verwerkt. We gaan deze fijnmalen. Daarnaast zit er ook een goeie schep speculaaspasta in. Dus “the real deal”

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze cake?
- Speculaas koekjes
- Zelfrijzende bloem + extra snuifje bakpoeder
- Kaneel
- Peer : Ik gebruikte hier een gewone Belgische conference peer voor. Deze was niet al te rijp en dan vind ik ze het lekkerste. Je kan eventueel ook appelen gebruiken in deze cake
- Boter
- Speculaaspasta
- Suiker
- Vanille extract
- eieren
- melk
Hoe maken we deze Cake met speculaas en peer?
Ga je net zoals mij de cake bakken in een tulband bakvorm, dan ga je deze eerst heel goed moeten invetten en bebloem daarna. Zorg dat elk hoekje en kantje bedekt is met boter en bloem. Gebruik je een klassiek bakvorm dan bekleed je deze gewoon met wat bakpapier.
Dan gaan we de speculaas koekjes fijnmalen in een blender. Meng met zelfrijzende bloem, extra snuifje bakpoeder en een snuifje kaneel. Zet dit even opzij. Schil ook nog even de peer, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
Vervolgens doen we zachte boter, speculaaspasta, suiker en vanille extract in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik handmixer). Mix dit los en luchtig voor zo’n 2 a 3min. Doe er dan één voor één de eieren bij en mix steeds goed door. Wanneer alles eitjes zijn toegevoegd, laat je de mixer nog zeker een minuutje op hoge snelheid mixen. Verlaag dan de snelheid van je mixer naar het laagste niveau. Voeg nu afwisselend wat van het bloem-speculaas mengsel en wat melk toe. Mix tot een mooi glad deeg en zet je mixer dan uit. Als laatste voeg je de stukjes peer toe en meng nog even kort met een spatel.
Schep het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo’n 50 a 60min. Haal dan uit de oven en laat zo’n 10min gewoon op kamertemperatuur staan zonder te draaien. Dan gaan we deze draaien met behulp van een bord. Laat de cake zo even staan. Je kan enkele tikjes geven tegen de vorm. Maar normaal zal de cake na enkele minuten op het bord vallen. Het kan zijn dat er een stukje cake in de vorm blijft hangen, bij mij gebeurt dat elke keer 😃. Dat hoort nu eenmaal bij een tulband cake.
Werk de cake af met wat gesmolten speculaaspasta. Je smelt deze au bain-marie in een hoge kom. Er mag geen vocht bij de pasta komen anders gaat deze schiften.


Cake met speculaas en peer
Equipment
- 1 Cakevorm (ik gebruikte een tulband cakevorm)
Ingrediënten
- 85 gr speculaas koekjes
- 225 gr zelfrijzende bloem (+ extra snuifje bakpoeder)
- 1 snuifje kaneel
- 1 grote peer
- 125 gr boter (op kamertemperatuur)
- 165 gr speculaaspasta (+ extra voor afwerking)
- 165 gr suiker
- 1 tl vanille extract
- 5 eieren
- 200 ml melk
Instructies
- Gebruik je een tulband bakvorm, vet deze dan eerst heel goed in met wat boter en bebloem dan. Zorg dat elk hoekjes en kantje bedekt is met boter en bloem. Gebruik je een klassieke cakevorm. Bekleed deze dan gewoon met wat bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Begin met de speculaas koekjes fijn te malen. Meng dan met zelfrijzende bloem, snuifje bakpoeder en snuifje kaneel. Zet dit even opzij.
- Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
- Doe de zachter boter, speculaaspasta, suiker en vanille extract in een mengkom (van een keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit los en luchtig voor zo'n 2 a 3min op hoge snelheid. Doe er dan één voor één de eieren bij en mix steeds goed, schraap zeker ook even de zijkanten even los. Wanneer alle eitjes zijn toegevoegd, mix nog een minuutje op hoge snelheid.
- Verlaag dan de snelheid van je mixer naar het laagste niveau en voeg nu afwisselend wat van het bloem-speculaas mengsel en wat melk toe. Mix tot een glad deeg en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de zijkanten van je kom, kan je nog steeds even met een spatel mengen.Als laatste voeg je de blokjes peer toe en meng nog even kort.Schep het deeg in de vorm en bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven. Bak voor zo'n 50 a 60min in de oven.
- Haal uit de oven en laat eerst zo’n 10min staan. Na 10min draai je bundt bakvorm om met behulp van een bord. Laat nu even staan. Je kan eventueel enkele tikjes geven tegen de vorm maar normaal na enkele minuutjes gaat de cake mooi uit de vorm vallen. Laat verder volledig afkoelen.
- Je kan de cake nu nog afwerken met wat gesmolten speculaaspasta.Deze smelt je au bain-marie. Doe de pasta in een hoge kom, er mag echt geen vocht bijkomen anders gaat deze direct schiften. Laat smelten en giet dan over de cake. Laat deze terug ietwat uithardenSmakelijk
Wat is deze lekker!! Zo makkelijk en zo heerlijk van smaak
Gisteren gemaakt en de lekkerste cake ooit