Cake met peren en marsepein

Lekker en makkelijk recept voor Cake met peren en marsepein. Een heerlijke snelle herfstige cake ideaal voor bij de koffie of thee. Ideaal om te rijpe peren in te verwerken

Deze cake met peren en marsepein, dat is herfstig genieten! Een super simpel en snel cakeje om tijdens het weekend volop van te genieten met een koffietje of thee. Peren zijn nu volop in het seizoen en daar moeten we van profiteren, ze zijn op hun lekkerst nu. Elke namiddag rond 15u na mijn wandeling eet ik er eentje, het laatste plakje dip ik altijd in de pindakaas 😃. Voor mij mogen ze nog aan de hardere kant zijn. Als ze te rijp zijn dan verwerk ik ze meestal in een ontbijtcake of in dit lekkere gebak in combinatie met marsepein deze keer.

Ja, Sinterklaas is op komst dus dan is het automatisch tijd van de marsepein. Maar voor alle marsepein lovers, je kan marsepein echt het hele jaar door in de winkel vinden hoor. Misschien iets verder verstopt maar het is er wel 😃.

Lekker en makkelijk recept voor Cake met peren en marsepein. Een heerlijke snelle herfstige cake ideaal voor bij de koffie of thee. Ideaal om te rijpe peren in te verwerken

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze cake?

  • Peren : gebruik hiervoor lekkere Belgische Conference peren (kan ook met een andere soort). Of vervang door appel. Zorg ervoor dat ze niet te rijp zijn maar niet meer super hard.
  • Marsepein
  • Boter
  • Suiker
  • Zeste van citroen (fijn geraspt)
  • Amandel extract : gebruik enkele druppeltjes en alleen als je van de smaak van marsepein houdt.
  • Eieren
  • Zelfrijzende bloem
  • Melk

Hoe maken we deze Cake met peren en marsepein?

We gaan beginnen met de peren in fijne plakjes te snijden. Als de peer aan de iets rijpere kant is, knijp er dan een beetje citroensap over uit. Snij ook alvast de marsepein in kleine blokjes. Zet beide even opzij.

Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer) samen met de suiker, zeste van citroen en amandel extract. Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig voor enkele minuten. Doe er dan zo’n 140gr blokjes marsepein en mix opnieuw goed door. Door de marsepein, zal dit mengsel niet meer mooi glad zijn maar dat is geen probleem. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Eenmaal alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid. Verlaag dan de snelheid van je mixer. Voeg nu afwisselend wat zelfrijzende bloem en melk toe. Mix tot een bijna glad deeg. Door de marsepein, gaat dit niet perfect glad zijn. Als laatste voeg je de resterende blokjes marsepein toe. Meng nog even kort met een spatel

Schep het deeg in een ingevette en bebloemde taartvorm of een klassieke beklede cakevorm. Schik er als laatste de stukjes peer in. Deze stukjes mogen rechtop staan. Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven. Eenmaal gebakken, laat afkoelen.

Lekker en makkelijk recept voor Cake met peren en marsepein. Een heerlijke snelle herfstige cake ideaal voor bij de koffie of thee. Ideaal om te rijpe peren in te verwerken
Lekker en makkelijk recept voor Cake met peren en marsepein. Een heerlijke snelle herfstige cake ideaal voor bij de koffie of thee. Ideaal om te rijpe peren in te verwerken

Cake met peren en marsepein

Lekker en makkelijk recept voor Cake met peren en marsepein. Een heerlijke snelle herfstige cake ideaal voor bij de koffie of thee. Ideaal om te rijpe peren in te verwerken
Gang dessert, gebak, voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • 1 taartvorm (of cakevorm)

Ingrediënten
  

  • 2 peren (*) + optioneel wat citroensap
  • 180 gr marsepein
  • 125 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 80 gr suiker
  • 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • amandel extract (optioneel – naar smaak)
  • 3 eieren
  • 250 gr zelfrijzende bloem (+ extra snuifje bakpoeder)
  • 90 ml melk

Instructies
 

  • Begin met de peren in fijne plakjes te snijden. Je hoeft ze niet te schillen. Zijn de peren aan de rijpe kant, overgiet dan een beetje met citroensap. Zet even opzij.
  • Snij de marsepein in kleine blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Ik gebruikte hier een taartvorm in aardewerk. Ik heb deze eerst goed ingevet en vervolgens bebloemd.
    Gebruik je een cakevorm, bekleed deze dan met bakpapier.
  • Doe de zachte boter, suiker, zeste van citroen en amandel extract (enkele druppeltjes) in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt of gebruik een handmixer). Mix dit romig en luchtig voor zo'n 3 a 4min. Schraap af en toe de zijkanten even los.
    Doe er dan 140gr van de marsepein bij en mix goed. Je zal dit niet perfect glad gemixt krijgen maar dat mag.
    Voeg dan één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Eenmaal alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid.
    Verlaag dan je mixer naar de laagste stand. Voeg nu afwisselend wat van het bloem mengsel toe gevolgd door wat melk. Mix tot een bijna glad deeg (door de marsepein, ga je dit niet perfect glad krijgen).
    Zet je mixer dan uit, de laatste restjes bloem kan je nog even mengen met een spatel.
    Voeg nu nog de resterende blokjes marsepein toe en meng nog even kort met een spatel.
  • Schep het deeg in de taartvorm of cakevorm.
    Schik er de plakjes peer in zodat deze rechtop staan.
    Bak de cake voor zo'n 35 a 40min (afhankelijk van de vorm die je gebruikt).
  • Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
    Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.

Notities

(*) Zorg ervoor dat je peer niet te rijp is maar ook niet nog veel te hard. Zo net tussenin. 
Trefwoord cake, dessert, gebak, marsepein, peren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.