Mijn liefde voor pudding is “diep zo diep”🎶 😃. Ja, alleen maar liefde voor deze lekker makkelijke pudding taart met peer en bramen. Er zijn de laatste tijd wel wat receptjes op de blog gekomen waarbij pudding aan te pas komt en dat is bij dit taartje ook het geval. Tja, met vanillepudding scoor je nu eenmaal altijd. We gaan echter de klassieke bereidingsmethode nu achterwegen laten namelijk met melk en puddingpoeder. Voor dit taartje hoeven we enkel maar crème fraîche te mengen met suiker, extra vanille, eitjes, een beetje puddingpoeder en wat zeste van citroen. Meer hoef je niet te doen om de vanillepudding te maken. Ook voor de korst houden we het lekker easy door gewoon een pak bladerdeeg te gebruiken.
Ik verwerkte in dit taartje nog plakjes peer en de laatste bramen. Hier kan je nog mee gaan spelen natuurlijk. Je zou hier ook perfect appel en blauwe bessen voor kunnen gebruiken. Of laat de bessen weg.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze taart?
- Peren : gebruik geen al te rijpe peren, ze mogen nog wat stevig aanvoelen. Je zou hier ook appelen voor kunnen gebruiken.
- Boter
- Bruine suiker = cassonade
- Crème fraîche : als je deze niet kan vinden, kan je ook zure room gebruiken. De crème fraîche die ik gebruik (makkelijk te vinden bij AH) is stevig van structuur dus geen lopende slagroom.
- Suiker & vanillesuiker
- Vanille extract
- Eieren
- Vanille puddingpoeder of maizena
- Zeste van citroen
- Bladerdeeg
- Bramen : vers of diepvries. Je kan hier ook blauwe bessen gebruiken
Hoe maken we deze Pudding taart met peer en bramen?
Begin met de peren in plakjes te snijden. Verhit een pan met een klontje boter en bak hierin de plakjes peer langs beide kanten zodat ze lichtjes beginnen kleuren. Op het laatste voeg je nog een eetlepeltje bruine suiker toe en laat nog even kort bakken. Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen
Vervolgens kunnen we de pudding gaan maken. Hiervoor gaan we crème fraîche, suiker, vanillesuiker, eitjes, vanille extract, vanille puddingpoeder en zeste van citroen mengen. Gewoon even losroeren tot een gladde crème.
Bekleed dan een taartvorm met bladerdeeg. Duw goed aan langs alle kantjes en hoekjes. Verwijder het overtollige deeg. Giet de crème in de vorm en verdeel er de plakjes peer en bramen over. Je mag deze ietwat in de crème duwen maar ze mogen nog zichtbaar zijn. Bak de taart voor zo’n 35 a 40min in de oven tot de pudding mooi stevig gebakken is. Haal uit de oven. De pudding zal nu inzakken, dat is normaal.
Je kan de taart volledig laten afkoelen of serveer ze lauw (zo vind ik ze het lekkerste).
Pudding taart met peer en bramen
Equipment
- 1 taartvorm (+/- 22 a 24cm)
Ingrediënten
- 2 peren (*)
- 1 klontje boter
- 1 el bruine suiker (= cassonade)
- 400 gr crème fraîche
- 50 gr suiker
- 2 zakje vanillesuiker (= +/- 10gr per zakje)
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
- 1,5 el vanille puddingpoeder (of maizena)
- 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 1 vel bladerdeeg
- 125 gr bramen (vers of diepvries)
Instructies
- We gaan beginnen met de peren te bakken.Schil de peren , verwijder het klokhuis en en snij in plakjes. Verhit een pan met een klontje boter en bak de peren langs beide kanten tot ze lichtjes beginnen kleuren. Strooi er dan de bruine suiker over en laat nog enkele minuutjes bakken. Haal van het vuur en laat ietsje afkoelen.
- Voor de vanille pudding. Hiervoor mengen we de crème fraîche met de suiker, vanillesuiker, vanille extract, vanille puddingpoeder en zeste van citroen. Meng tot een gladde crème.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet je taartvorm eerst een beetje in en bebloem ook.Bekleed de vorm dan met het bladerdeeg. Duw goed aan langs alle kantjes en hoekjes. Verwijder het overhangende deeg.
- Giet de crème in de vorm en verdeel er dan de plakjes peer over en de bramen. Je mag deze ietwat in de crème duwen maar ze mogen nog zichtbaar zijn.Bak de taart voor zo'n 35 a 40min in de oven tot de pudding mooi stevig en goudbruin gebakken is. Haal dan uit de oven
- Tijdens het bakken zal de crème beginnen uitzetten in de hoogte maar eenmaal hij uit de oven komt zal dit inzakken. Dat is normaal. Laat de taart ofwel volledig afkoelen of serveer deze lauw. Smakelijk