Broodpudding met kriekjes, een makkelijk en vooral super lekker receptje om oud brood of sandwiches in te verwerken. Geloof mij, van deze versie ga je gewoon geen genoeg krijgen. Dit is echt zo’n dessertje of tussendoortje om van te genieten op een ijskoude dag. Veel werk of tijd vraagt deze broodpudding niet, in no-time staat deze in de oven. Serveer daar een lekker snel vanillesausje bij en je hebt “heaven” in een kommetje.
Zoals je ziet, is dit geen klassieke broodpudding die je bakt in een cakevorm om er daarna plakjes van te snijden. Deze bakken we in een taartvorm om er dan een paar “goeie” scheppen in een kommetje van te scheppen. Ik gebruikte hier kersen/kriekjes uit een bokaaltje. Maar eenmaal het terug kersenseizoen is, kan je hier ook verse kersen gebruiken. Of maak deze met blauwe bessen, bramen of frambozen.
Nog meer inspiratie nodig voor broodpudding of receptjes om oud brood in te verwerken? Check dan zeker deze receptjes.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Broodpudding met kriekjes?
- Kriekjes/kersen op sap = in een bokaaltje
- Melk
- Boter
- Suiker & vanillesuiker
- Vanille extract
- Sandwiches : je kan dit ook met boterhammen maken
- Eieren
- Bakpoeder
Hoe maak je deze Broodpudding met kriekjes?
Begin met de kriekjes/kersen te laten uitlekken. Doe ondertussen de melk, boter, suiker en vanillesuiker in een kookpotje. Verwarm dit op een zacht vuurtje. Roer af en toe zodat de boter en suiker kunnen oplossen.
Breek de sandwiches in kleinere stukjes in een mengkom. Voeg de eitjes, vanille extract en bakpoeder toe. Meng dit alvast even. Giet er het melk-boter-suiker mengsel bij. Meng goed. Giet dit mengsel in een taartvorm. Verdeel er de uitgelekte kriekjes/kersen over. Bak dit mooi goudbruin en stevig in de oven.
Eenmaal gebakken, laat heel kort ietwat afkoelen en serveer dan warm of lauw met een bolletje ijs of vanillesaus.
Broodpudding met kriekjes
Ingrediënten
- 1 bokaal kersen of krieken op sap (ik gebruikt hier een bokaal van +/- 350gr)
- 300 ml melk
- 50 gr boter
- 75 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker (= +/- 10gr
- 1 tl vanille extract
- 4 sandwiches (*)
- 2 eieren
- 1 tl bakpoeder
Instructies
- Begin met de krieken/kersen te laten uitlekken. Met het sap gaan we nu niets doen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Vet een taartvorm een beetje in.
- Doe de melk, boter, suiker en vanillesuiker in een kookpotje. Zet op een zacht vuurtje. Laat de boter en suiker zachtjes smelten in de melk. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen.
- Breek ondertussen de sandwiches in kleinere stukjes. Voeg de eitjes, vanille extract toe samen met het bakpoeder. Meng alvast even goed. Giet er dan het melk-boter-suiker mengsel bij. Meng goed. Giet dit mengsel in de taartvorm en verdeel er de uitgelekte kriekjes/kersen over.Bak voor zo'n 30min in de oven tot het mengsel mooi gebakken is. Haal uit de oven, laat heel even afkoelen en serveer dan warm of lauw.Serveertip! Heel lekker met een bolletje ijs of vanillesaus (check notities).