Ovenschotel met bloemkool en spekjes, een heerlijk makkelijk receptje om direct op je komend weekmenu te zetten. Bloemkool in witte saus “move over” want eenmaal je deze geproefd hebt, ga je niets anders meer willen 😃. Ja, ze is te zalig voor woorden en ook zo simpel en snel om te maken. Je kan de ovenschotel trouwens makkelijk op voorhand maken. De schotel bestaat uit bloemkool die we op voorhand hebben gekookt. Onder de bloemkool liggen voorgegaarde aardappeltjes (gewoon zo gekocht). En wat dit allemaal zo lekker maakt, is de kaassaus met als geheim ingrediënt spekjes. Echt winterse dagelijkse kost!
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere ovenschotels? Check dan zeker ook deze ovenschotel receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met bloemkool en spekjes?
- Bloemkool : Je zou dit ook met broccoli kunnen maken. Of doe een mix van broccoli en bloemkool
- Spek : gebruik gerookt spek
- Boter
- Bloem
- Melk
- Geraspte kaas : gebruik hier belegen kaas voor een lekkere kaas smaak. Of een mix waarin zeker belegen kaas is verwerkt
- Mosterd
- Citroen
- Nootmuskaat
- Voorgegaarde aardappelen : in de winkel kan je deze makkelijk vinden in schijfjes of bolletjes.
Hoe maak je deze Ovenschotel met bloemkool en spekjes?
Begin met de bloemkool in roosjes te snijden, deze hoeven niet te klein te zijn. Kook ze gaar in licht gezouten water. Kook ze te gaar, ze mogen nog wat beet hebben. Giet dan af en laat even uitlekken.
Ondertussen kan je aan de kaassaus beginnen. Verhit een stoofpot en bak hierin de blokjes spek. Het spek zal wat vocht afgeven en dat is goed wat zo zal je saus lekker veel smaak krijgen. Wanneer het spek lichtjes begint te kleuren, voeg je een klontje boter toe. Laat al roerend smelten. Doe er dan de bloem bij en roer goed tot een droge kruimelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur.
Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout. Giet een dun laagje saus over de bodem en spreid mooi uit. Verdeel hierover een laagje voorgegaarde aardappeltjes gevolgd door weer een beetje saus. Doe zo verder met de rest van de aardappeltjes. Verdeel er dan de bloemkool roosjes over gevolgd door de resterende saus. Werk af met wat geraspte kaas.
Bak de ovenschotel zo’n 25min in de oven, de laatste 5min kan je de grill nog even aanzetten.
TIP! Je kan de schotel makkelijk de dag voordien al maken. Dan hoef je ze enkel nog maar af te bakken. Zet ze dan wel zeker 40 a 45min in de oven zodat ze goed warm is.
Ovenschotel met bloemkool en spekjes
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 250 gr gerookt spek (reepjes of blokjes)
- 1 klontje boter
- 40 gr bloem
- 700 ml melk
- 150 gr geraspte kaas (kies voor een belegen kaas) + extra
- 1 el mosterd
- 1/2 citroen
- 1 snuifje nootmuskaat (optioneel)
- 600 gr voorgegaarde aardappelen (schijfjes of bolletjes)
Instructies
- Begin met de bloemkool in roosjes te snijden, deze hoeven niet super klein te zijn.Kook ze in licht gezouten water. Kook ze niet te gaar, ze mogen nog wat beet hebben. Giet af en laat even uitlekken.
- Ondertussen kan je beginnen aan de saus. Verhit een stoofpot en bak hierin de spekjes aan. Het spek zal wat vocht afgeven, dat is goed dat gaan de saus lekker veel smaak geven.Wanneer de spekjes lichtjes beginnen kleuren, voeg je een klontje boter toe. Laat al roerend smelten. Doe er dan de bloem bij en roer goed zodat je een droge korrelige massa krijgt (roux). Gier er nu in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 185 graden.
- Giet een dun laagje saus op de bodem van een ovenschaal. Spreid een beetje uit.Verdeel hierover een laagje voorgegaarde aardappeltjes. Gevolgd door weer een beetje saus en opnieuw aardappeltjes. Verdeel er dan de bloemkool roosjes over en giet er de resterende saus over gevolgd door nog wat extra geraspte kaasZet in de oven voor zo'n 25 a 30min. De laatste 5min kan je nog even de grill opzetten TIP! Je kan de schotel al een dag op voorhand maken. Dan hoef je ze alleen nog te bakken. Reken dan op zo'n 40min bakken om goed op te warmen.
Heerlijk en makkelijk
Bedankt
Deze is super lekker
Bedankt voor het recept!
Wij en de kids hebben gesmuld. Gaan we nog maken
Deze is zo lekker!
Bedankt voor het recept
Gisteren gemaakt en de lekkerste ovenschotel ever!
Deze middag gemaakt en super lekker!
Super lekker! Gisteren meteen gemaakt en gaan we nog maken