Restjes oud brood, sandwiches of croissants zijn niet bedoeld om weggegooid te worden. Al het lekkers wat je daarmee nog kan maken, van lekkere croutons voor in de soep tot wentelteefjes als ontbijt. Of een broodpudding, nog zo’n heerlijke klassieker dat altijd smaakt. Zeker als ie zo net uit de oven komt, nog te warm om te eten maar dan is ie op z’n lekkerste. Dit receptje van broodpudding met kokos en chocolade is een heerlijke originele twist op de klassieke versie.
Een klassieke broodpudding is er vaak eentje op basis van oud brood, melk, suiker, kaneel, eitjes en rozijntjes. In dit recept behouden we eigenlijk de basis maar gaan we een combinatie doen van kokosmelk en gewone melk. Qua smaakmakers deed ik er wat vanille, kaneel en zeste van limoen bij. En wat deze versie echt te lekker maakt, zijn de stukjes witte chocolade en de kokosschilfers. Heerlijk combinatie!
TIP! Voor het lekkerste resultaat gebruik een combinatie van oud (wit) brood en sandwiches, croissants, rozijnenbrood, brioche of suikerbrood.
Hoe maken we deze Broodpudding met kokos en chocolade?
Doe kokosmelk (uit blik) samen met gewone melk en vanille in een kookpotje. Warm dit zachtjes op.
Kluts ondertussen de eitjes met bruine suiker, kaneel en zeste van limoen los in een mengkom. Snij of scheur het oude brood of sandwiches in kleinere stukken en voeg toe aan de mengkom. Roer alvast goed. Giet hierover de warm melk, laat het brood even weken. Roer dan goed tot een bijna glad papje (helemaal glad krijg je dit niet).
Hak ondertussen witte chocolade in kleinere stukjes (niet te fijn aangezien je deze nog wilt proeven). Voeg toe samen met wat kokosschilfers. Meng nog even goed, giet het beslag in een beklede springvorm en bak de broodpudding mooi gaar en goudbruin. Serveer de broodpudding lauw.
Broodpudding met kokos en chocolade
Equipment
- Cakevorm
Ingrediënten
- 1 blik kokosmelk (=400ml)
- 300 ml melk (halfvolle of volle)
- 1,5 tl vanille extract
- 3 eieren
- 80 gr bruine suiker (= cassonade)
- 1 tl kaneel
- 1 tl zeste van limoen
- 450 gr oud brood (wit brood, croissants, sandwiches, brioche)
- 125 gr witte chocolade
- 50 gr kokosrasp
Instructies
- Doe de kokosmelk, gewone melk en vanille in een kookpotje. Warm dit zachtjes op.
- Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.Bekleed de cakevorm met bakpapier.
- Neem een ruime mengkom en kluts hierin de eieren los met de bruine suiker, kaneel en zeste van limoen. Snij het oude brood in kleinere stukjes (hoeft niet super fijn te zijn) en voeg toe aan dit papje. Meng goed en giet hierover de warme melk. Meng goed en laat het brood even weken en het vocht opnemen. Roer dan goed tot je een bijna mooi egaal beslag hebt, er mogen nog ietwat grotere stukjes inzitten. Hak de witte chocolade in kleinere stukjes (niet te fijn, je wilt de chocolade nog goed kunnen proeven). Voeg toe aan het deeg samen met het kokosrasp, meng nog een laatste keer en giet alles in de cakevorm.Bak de broodpudding mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 50 a 60min.
- Ik vind de broodpudding op z'n lekkerst als ie nog wat lauw is.Serveer eventueel met nog wat extra gesmolten witte chocoladeSmakelijk