Ovenschotel met vis en prei

Deze makkelijke Ovenschotel met vis en prei is een perfect doordeweekse maaltijd voor op je weekmenu! Simpel, snel klaar en super lekker voor zowel groot als klein. Ik gebruikte hier zalm en kabeljauw maar dat kan je kiezen. Daarbij komt een eenvoudige preisaus, aardappelen en broccoli.
Naar recept gaan

Wintertijd, dat is tijd voor ovenschotels ofwel hartverwarmend comfort food. Deze “comfy” ovenschotel met vis en prei is de laatste weken uitgegroeid tot een vaste waarde op ons winterse weekmenu. Zo makkelijk, zo smaakvol en gewoon zo extreem lekker! Dit is wat je nodig hebt na een koude winterse dag. Een receptje dat je makkelijk de dag voordien al kan maken, een veelzijdig receptje waar je nog mee kan spelen qua ingrediënten. Kortom deze moet je gewoon gemaakt hebben 😀.

In deze versie gewoon gekookte aardappeltjes, broccoli en een preisaus. Je zou in plaats van gekookte aardappelen ook puree kunnen gebruiken. De broccoli kan je gaan vervangen door bloemkool. Qua vis koos ik hier voor een combinatie van koolvis en zalm. Ga hiervoor wat je zelf graag lust qua vis of wat er in het seizoen is.

Deze makkelijke Ovenschotel met vis en prei is een perfect doordeweekse maaltijd voor op je weekmenu! Simpel, snel klaar en super lekker voor zowel groot als klein. Ik gebruikte hier zalm en kabeljauw maar dat kan je kiezen. Daarbij komt een eenvoudige preisaus, aardappelen en broccoli.

Hoe maken we deze Ovenschotel met vis en prei?

We beginnen met het koken van de aardappelen. Je hoeft deze niet te schillen, gewoon halveren of in vieren snijden. Kook ook ondertussen de broccoli (apart), zorg dat deze nog een bite heeft. Giet beide af en laat ietwat afkoelen.

Hak een sjalot en 2 preien fijn en stoof deze aan in een stoofpot. Deze moet mooi zacht gestoofd worden, roer regelmatig en laat niet bruin worden. Strooi er wat bloem over, roer goed tot een droge massa en laat een minuutje mee bakken. Blus met bouillon en melk en breng zachtjes al roerend aan de kook. Dit zal nu mooi beginnen indikken. Voeg er dan de zure room, peterselie, dille, citroensap, peper en zout aan toe. Laat dit nog een minuutje doorwarmen en haal dan van het vuur.
TIP! Ik voegde ook nog wat Karl Otto kruiden van Mill & Mortar toe aan de saus.

Giet de saus in een ovenschaal en schik hierin de aardappelen, broccoli en stukjes vis. Duw ietwat in de saus. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas over en bak in de oven voor zo’n 20 a 25min. Serveer direct.
TIP! Je kan deze ovenschotel makkelijk een dag op voorhand al voorbereiden. De aardappelen en broccoli afkoken en de saus maken. Dan hoef je enkel alles nog maar in de ovenschaal te scheppen samen met de vis en te bakken. De saus zal iets vaster zijn maar warm deze lichtjes terug op met wat melk om deze terug lopender te maken.

Deze makkelijke Ovenschotel met vis en prei is een perfect doordeweekse maaltijd voor op je weekmenu! Simpel, snel klaar en super lekker voor zowel groot als klein. Ik gebruikte hier zalm en kabeljauw maar dat kan je kiezen. Daarbij komt een eenvoudige preisaus, aardappelen en broccoli.
Deze makkelijke Ovenschotel met vis en prei is een perfect doordeweekse maaltijd voor op je weekmenu! Simpel, snel klaar en super lekker voor zowel groot als klein. Ik gebruikte hier zalm en kabeljauw maar dat kan je kiezen. Daarbij komt een eenvoudige preisaus, aardappelen en broccoli.

Ovenschotel met vis en prei

Deze makkelijke Ovenschotel met vis en prei is een perfect doordeweekse maaltijd voor op je weekmenu! Simpel, snel klaar en super lekker voor zowel groot als klein. Ik gebruikte hier zalm en kabeljauw maar dat kan je kiezen. Daarbij komt een eenvoudige preisaus, aardappelen en broccoli.
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 750 gr aardappelen
  • 1 broccoli
  • 1 grote sjalot
  • 2 preien
  • 2 el bloem
  • 250 ml bouillon (kip of groente)
  • 200 ml melk
  • 250 gr zure room
  • 1 el peterselie (fijngehakt)
  • 1 el dille (fijngehakt – optioneel of vervang door extra peterselie)
  • 1 el citroensap
  • 600 gr mix van witte vis en/of zalm
  • Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Begin met het koken van de aardappelen. Ik heb deze niet geschild. Kleine aardappelen halveer je, de iets grotere snij je in vieren.
    Kook ze gaar maar zorg dat ze nog stevig zijn. Ze zullen nog wat verder garen in de oven.
    Giet af en laat even afkoelen.
  • Kook ondertussen ook de broccoliroosjes, kook deze ook niet te gaar.
  • Pel de sjalot en hak fijn.
    Was de preien en hak fijn.
    Snij de vis in kleinere stukken
  • Verhit een royale scheut olijfolie in een stoofpot en stoof hierin de sjalot en prei aan tot deze mooi zacht zijn. Reken toch op zo'n 7 a 8min. Roer regelmatig en laat de groenten niet bruin worden.
    Strooi er vervolgens de bloem over, roer goed. Dit wordt nu zeer droog. Laat kort even mee bakken. Blus met de bouillon en melk en breng zachtjes al roerend aan de kook. Blijven roeren is belangrijk. Als dit mooi is ingedikt, voeg je de zure room, peterselie, dille, citroensap, peper en zout toe. Meng goed en laat nog een minuutje doorwarmen. Vind je de saus iets te dik, voeg nog wat melk toe.
    Haal dan van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 180.
    Giet de saus in een ovenschaal. Schik hierin de aardappelen, broccoli en stukjes vis. Duw deze ietwat in de saus. Strooi er wat fijn geraspte Parmezaanse kaas over en bak in de oven voor zo'n 20 a 25min.
    Serveer dan direct.
Trefwoord broccoli, doordeweeks recept, koolvis, ovengerecht, ovenschotel, prei, snelle recepten, zalm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.