Op zoek naar een origineel receptje om groentjes in te verstoppen? Dan zijn fritters de ideale oplossing naar mijn mening. Wat zijn nu juist fritters? Heel simpel eigenlijk, hartige koekjes gebakken in de pan. Het hoofdingrediënt zijn geraspte groentjes met bloem, eitjes, kruiden en vaak ook kaas. Klinkt toch goed he? De opties zijn eindeloos maar deze wortel fritters met halloumi zijn toch stiekem mijn absolute “fritter favoriet”. Ze zijn super makkelijk en snel om te maken en gewoon heerlijk van smaak. Ik serveer ze altijd met wat yoghurt of een combinatie van yoghurt en hummus.
Je kan de wortelen in dit receptje ook vervangen door zoete aardappel of een combinatie maken van beide. Ook pastinaak zou hier heerlijk in zijn.
Hoe maken we deze Wortel fritters met halloumi ?
Beginnen doen we met het raspen van de wortelen. Leg deze vervolgens in een zeef en strooi er wat zout over. Zo kan je het meeste vocht uit de wortelen halen. Laat zo’n 15min staan. Dit is belangrijk anders zal je beslag te nat worden. Duw dan met behulp van wat keukenpapier het meeste vocht uit de wortelen.
Rasp ondertussen de halloumi ook al fijn. Dep deze ook eerst goed droog.
Hak een ui fijn en meng deze met gerookt paprikapoeder, cayennepeper, zeste van citroen en fijngehakte peterselie. Voeg er de eieren aan toe en kluts dit los. Voeg er de wortelen, halloumi en melk aan toe en meng alvast goed. Als laatste voeg je de bloem toe en meng nog even goed tot een dik beslag. Verhit een pan met een royale scheut olijfolie en schep ongeveer 1,5el (per koekje) van het beslag in de pan. Bak de fritters mooi goudbruin en serveer dan direct.
TIP! Probeer tijdens het bakken zo snel mogelijk te werken zodat het beslag niet te lang moet staan. Des te langer dit moet staan des te meer vocht er nog inkomt door de wortelen. Eventueel kan je met twee pannen werken.
Is het toch iets te lopend dan kan je nog wat bloem toevoegen.
Wortel fritters met halloumi
Ingrediënten
- 2 grote wortelen
- 250 gr halloumi
- 1 ui
- 1 kl gerookt paprikapoeder
- 1 snuifje cayennepeper
- 1/2 tl zeste van citroen
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 50 ml melk
- 160 gr zelfrijzende bloem
- Zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met het raspen van de wortelen. Leg ze vervolgens in een zeef, strooi er wat zout over en laat even uitlekken. Dit is nodig ander zal zo dadelijk het beslag te lopend worden. Reken op zo'n 15 a 20min. Duw dan zo veel mogelijk vocht nog uit de wortelen, je kan dit best doen met behulp van wat keukenpapier. Rasp ondertussen ook de halloumi fijn. Dep deze eerst wel wat droog. Zet even opzij.
- Pel de ui en hak heel fijn. Doe deze in een mengkom samen met het paprikapoeder, cayennepeper, zeste van citroen, peterselie en een snuifje zout. Meng dit alvast even. Voeg de eieren toe en kluts dit goed los. Voeg er vervolgens de wortelen, halloumi en melk aan toe. Meng goed. Als laatste voeg je de bloem toe en meng nog even goed tot je een vrij dik beslag hebt. Is het nodig iets te droog, voeg nog een heel klein beetje melk toe.
- Verhit een pan met een royale scheut olijfolie. Schep zo'n 1,5el (per koekje) van het deeg in de pan, duw wat aan zodat het koekjes wat platter wordt. Bak ze mooi goudbruin langs beide kanten aan. TIP! Probeer snel te werken aangezien de wortelen toch nog wat vocht zullen afgeven in het beslag als dit dit lang staat. Probeer eventueel met 2 pannen te werken. Wordt het beslag toch iets te nat, voeg een beetje extra bloem toe. Serveer de fritters meteen na het bakken. Ik vind ze op hun lekkerste met gewoon wat griekse yoghurt op smaaak gebracht met wat zout. Of meng gewone hummus met wat griekse yoghurt. Smakelijk