Ik hoef jullie waarschijnlijk niet meer te vertellen wat je allemaal kan maken met rijpe bananen … milkshakes, ijs, smoothies, pannenkoeken, koekjes … Ben ik nu nog iets vergeten?
Ja duh, bananenbrood natuurlijk! De reden waarom ik met veel plezier bananen overrijp laat worden.
Bananenbrood blijft één van mijn favoriete tussendoortjes aller tijden, het geeft je direct kracht en energie na een workout of tijdens je werkdag.
Het is dus zeker geen rariteit dat ik na mijn werkdag of tijdens mijn lunchpauze nog vlug zo’n broodje bak, het vraagt nu eenmaal niet zo veel werk en de variaties zijn eindeloos.
Zo maakte ik al versies met chocolade, koffie, rabarber, blauwe bessen, noten, … en ook deze zomerse voltreffer met kersen.
Ingrediënten (ongeveer 5 a 6 personen)
- 375gr rijpe bananen (+/- 3 stuks)
- 2 eieren
- 60ml gesmolten kokosolie
- 80ml maple syrup
- 95gr griekse yoghurt
- vanille essence
- 240gr speltbloem
- 1tl baking soda
- 1/2tl kaneel
- 250gr kersen (ontpit)
- Extra > cakevorm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van een cakevorm met bakpapier en vet de randen in.
Meng alvast de speltbloem, baking soda en kaneel. Zet even opzij.
Pel de bananen en plet ze met een vork.
Doe de geplette bananen in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en doe hierbij de gesmolten kokosolie, eieren, maple syrup, griekse yoghurt en vanille essence. Laat al even kort mengen.
Voeg dan in porties het bloemmengsel toe en meng tot een mooi homogeen deeg.
Doe op het laatste de ontpitte kersen bij het deeg en meng nog even met een spatel.
Giet het deeg in de cakevorm en bak het bananenbrood ongeveer 60min in de oven.
Check met een sateprikker of het bananenbrood gaar is binnenin.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen in de cakevorm.
Bewaar de cake luchtdicht.