THE BEST RISOTTO EVER !!!
Vorig weekend stond er nog eens risotto op het menu, eentje met geroosterde tomaten en rozemarijn en ik kan jullie vertellen dat dit mijn beste risotto “ever” was! Ik kon dus niet wachten om deze met jullie te delen.
Vorig weekend was misschien niet echt het weer om zo’n warme risotto te maken, toch had ik er zin in 🙂 alleen al omdat je er amper werk aan hebt. De kerstomaatjes hoeven amper 20min te roosteren in de oven en de risotto zelf dient ook nog eens 20min sudderen dus op ongeveer 45min heb je deze heerlijke Italiaanse klassieker op tafel staan. Een ideaal gerechtje om doordeweeks te maken.
Laat je vooral niet afschrikken door kookwedstrijden op TV waarbij het maken van risotto altijd wordt afgeraden! Bij elke wedstrijd die ik volg rust er wel een soort van vloek op risotto.
Maar geloof me, het is doodsimpel! Bij de meeste recepten voeg je steeds portie per portie bouillon toe telkens wanneer de rijst al het vocht heeft opgenomen. Dat doe ik dus niet :-), ik volg steevast de methode van Jeroen Meus en die heeft mij nog nooit teleurgesteld. Je giet direct al de bouillon bij de rijst, roer even, deksel op de pot en niet meer aankomen tot hij klaar is. Simpel toch?
Ingrediënten (4 personen)
- 450gr kerstomaatjes
- 3 teentjes look
- 1kl suiker
- 500ml kipbouillon
- 200gr risottorijst
- 1 ui
- 1/2kl gedroogde rozemarijn
- 70gr geraspte mozzarella
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg een ovenrooster/schaal met een vel bakpapier.
Pel alvast 2 teentjes look en halveer ze.
Doe de tomaatjes in een mengkom samen met de gehalveerde look, suiker, 2el olijfolie, peper en zout. Meng goed.
Leg op het beklede ovenrooster/schaal.
Rooster de tomaatjes 20min in de oven.
Doe de geroosterde tomaatjes + look in een blender samen met de kipbouillon en mix glad.
Verhit een stoofpot/kookpot met een goede scheut olijfolie.
Pel de ui en hak fijn.
Pel ook het derde teentje look en hak fijn.
Bak de ui ongeveer 5min tot ze mooi zacht en glazig zijn maar laat niet bruinen.
Voeg de fijngehakte look toe en laat nog 1min meebakken.
Doe dan de rijst samen met rozemarijn in de kookpot, roer slechts enkele keren en laat 1min meebakken.
Giet hierbij het mengsel van geroosterde tomaten en bouillon. Roer heel even.
Zet het deksel op de stoofpot en laat 20min zachtjes sudderen op een heel zacht vuurtje. Je hoeft tijdens het garen niet te roeren in de pot.
Na 20min is de rijst gaar en heeft deze bijna al het vocht opgenomen.
Haal de pot van het vuur en voeg de geraspte kaas toe en meng nog even.
Serveer direct
Heel lekker hierbij is een stukje witte vis of kipfilet/kalkoen
Smakelijk !
Leuk recept! Ga ik zeker eens proberen 🙂