Soep van zoete aardappel, een makkelijk gezond hartverwarmend soepje om tijdens de week snel te maken. Bomvol smaak zit ze, bomvol lekkere groentjes, enkele kruiden en het “secret ingredient” is mijn oven. We maken namelijk dit soepje in de oven, in mijn geval de “AEG SteamPro” met de speciale “Koken met vocht” functie. Zo gaan de groentjes binnenin makkelijker en sneller garen en langs buiten worden ze lekker gebakken en lichtjes gekarameliseerd. Eenmaal gaar blenden we deze met bouillon en kokosmelk. Het resultaat is een super simpel soepje, gezond, voedzaam en ideaal voor bij de lunch of als tussendoortje.
Heb je nu geen oven met de combinatie hetelucht en vocht? Geen probleem, dan bak je de groentjes gewoon op hetelucht, gaartijd kan iets langer zijn. Hussel iets meer door de groentjes en dek de bakplaat af als de groenten iets te bruin worden.
Nog meer lekkere receptjes voor soep? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Soep van zoete aardappel?
- Zoete aardappelen
- Paprika
- Ui
- Look
- Kerriepoeder
- (Gerookt) paprikapoeder
- Cayennepeper
- Bouillon : kip of groente
- Kokosmelk : uit blik. Ben je geen fan van kokosmelk, gebruik dan gewone room
Hoe maak je deze Soep van zoete aardappel?
Begin met het schillen van de zoete aardappel en snij in blokjes. Snij ze niet te grof anders zal het langer duren alvorens ze gaar zijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snij in blokjes. Pel de uien en snij in blokjes. Doe alle groenten op een beklede bakplaat. Voeg ook het teentje look toe (ongepeld en in z’n geheel).
Kruid de groenten met kerriepoeder, gerookt paprikapoeder, snuifje cayennepeper, peper en zout. Giet er ook een royale scheut olijfolie over. Meng goed en spreid de groentjes mooi uit over de gehele bakplaat. Laat ze niet te veel overlappen. Zet in de oven en bak de groentjes gaar. Hussel regelmatig doorheen de groentjes.
TIP! Ik gebruikte hier de “koken met vocht” functie van mijn AEG SteamPro. Deze functie combineert stoom en hetelucht. De binnenkant wordt zo gegaard en de buitenkant wordt mooi gebakken (licht gekarameliseerd).
Eenmaal de groentjes gaar zijn, schep ze in een blender. Duw het vruchtvlees uit het teentje look en voeg ook toe aan de blender. Giet er de bouillon en kokosmelk toe. Mix tot een gladde massa. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Ik bakte er nog halloumi croutons bij. Dan snij je de halloumi in kleine blokjes en zet even onder de ovengrill.
Soep van zoete aardappel
Ingrediënten
- 4 grote zoete aardappelen
- 1 rode paprika
- 3 uien
- 1 teentje look
- 1 tl kerriepoeder
- 1/2 tl (gerookt) paprikapoeder
- 1 snuifje cayennepeper
- 1 l bouillon (kip of groente)
- 150 ml kokosmelk
- Peper en zout
- Olijfolie
- 1 blokje halloumi
Instructies
- Verwarm de oven voor op 185 gradenTIP! Ik gebruikte hier de functie "koken met vocht". Mijn AEG SteamPro combineert dan hetelucht met wat stoom. Heb je deze niet, dan gebruik je gewone hetelucht
- Schil de zoete aardappelen en snij in blokjes (niet te groot).Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika, snij in blokjes. Pel de uien en hak in blokjes (niet te groot)Doe alle groenten op een ruime beklede bakplaat. Voeg ook 1 teentje look toe (in z'n geheel, niet gepeld). Strooi er de kerriepoeder over samen met gerookt paprikapoeder, cayennepeper, peper, zout en een royale scheut olijfolie. Meng goed. Spreid de groenten mooi uit over de gehele bakplaat zodat ze niet te hard overlappen.
- Bak de groenten mooi gaar in de oven voor zo'n 25 a 30min. Hussel regelmatig even doorheen de groenten.
- Eenmaal de groenten gaar zijn, schep ze in een blender. Duw het vruchtvlees van de look uit het teentje en voeg ook toe.Giet er de bouillon bij en de kokosmelk. Blend tot een gladde soep.Voor mij mag de soep vrij dik zijn. Wil je ze iets lopender, voeg nog wat extra bouillon toe . Breng verder op smaak met peper en zout
- Voor de halloumi croutons, heb ik de halloumi in kleine blokjes gesneden. Verdeel ze dan op een beklede bakplaat. Zet ze even onder de ovengrill zodat ze mooi kleuren. Werk de soep af met de halloumi croutons