Gevuld witloof met gehakt, dat is een echt comfort food op je weekmenu zetten! Een makkelijk snel receptje dat niet veel werk vraagt en je al deels op voorhand kan voorbereiden. Ben je de klassieke witloofrolletjes beu gegeten? Awel, zet dit gevuld witloof dan maar snel op je volgende weekmenu. In de hoofdrol heerlijk witloof van Belgische bodem want dat is nu eenmaal het lekkerste! Deze prachtige wintergroente gaan we opvullen met een mengsel van gehakt, appel, sjalot en kaas. En we maken het nog een tikkeltje lekkerder door er nog een plakje spek rond te vouwen.
Serveer daar een simpel gekookt patatjes bij of puree of kroketjes. Meer hoeft dat niet te zijn. Hou je van saus en wil je hier nog een lekker sausje bij serveren. Ik maakte er nog een vliegensvlugge kaassaus bij. Check even bij de notities hoe je deze maakt.
Welke ingrediënten heb je nodig voor dit Gevuld witloof met gehakt?
- Gehakt : je kan hier zowel gemengd gehakt als kippengehakt gebruiken
- Appel
- Sjalot
- Geraspte kaas : Emmental, gruyère, …
- Nootmuskaat
- Ei
- Paneermeel
- Witloof
- Spek : gebruik hier dunne plakje spek (het lekkerste is gerookt)
Hoe maak je dit Gevuld witloof met gehakt?
Begin met het gehakt te mengen met kleine blokjes appel, sjalot, geraspte kaas, snuifje nootmuskaat, peper en zout. Meng alvast goed. Doe er vervolgens ei en paneermeel bij. Meng goed. Zet even opzij.
TIP! Je kan dit gehaktmengsel al makkelijk even op voorhand maken. Dek af met wat folie en bewaar in de koelkast.
Verwarm de oven alvast voor en leg enkele kleine blokjes boter in een ovenschaal.
Snij het witloof dwars doormidden zodat je 2 helften krijgt. Ik heb het harde achterste stuk niet weggesneden anders zal het strookje helemaal uit mekaar vallen. Ik heb wel enkele blaadjes in het midden/kern verwijderd zodat er een klein kuiltje ontstaan. Vul en beleg elk witloof helftje met een royale schep (of 2 scheppen 😉) van het gehaktmengsel. Druk een beetje aan. Vouw rond elk belegd witloof helftje 2 sneetjes spek. Leg dan in de ovenschaal.
TIP! Ik rekende 1 hele stronk witloof (= 2 belegde helftjes) per persoon. Zijn het grote eters, dan gebruik je 2 stronkjes. Gebruik dan zo’n 500gr gehakt.
Bak het gevuld witloof zo’n 25 a 30min in de oven. Voor mij is het witloof dan gaar genoeg. Het mag nog een beetje beet hebben. Wil je iets zachter. Dek de ovenschaal dan na zo’n 25min bakken af met aluminiumfolie. Bak dan nog zo’n 10 a 15min.
Serveer dan direct met puree, gekookte patatjes, kroketjes … in combinatie met een kaassaus. Ik maakte een hier een snelle kaassaus bij. Zie bij notities hoe je deze maakt.
Gevuld witloof met gehakt
Ingrediënten
- 350 gr gehakt (gemengd of kip)
- 1/2 appel
- 1 kleine sjalot (of kleine ui)
- 50 gr geraspte kaas (Emmental, gruyere, …)
- 1 snuifje nootmuskaat
- 1 ei
- 20 gr paneermeel
- 4 stronkjes witloof
- 16 plakjes spek (gerookt)
- Peper en zout
- Boter
Instructies
- Doe het gehakt in een mengkom.Snij de halve appel in kleine stukjes, je hoeft deze niet te schillen. Pel de sjalot en hak fijn.Doe beide bij het gehakt samen met de geraspte kaas, nootmuskaat, peper en zout. Meng alvast goed. Doe er vervolgens het ei en paneermeel bij. Meng goed. Is het gehakt mengsel nog iets te nat, voeg dan nog wat extra paneermeel bij.
- Verwarm de oven voor op 185 graden Leg enkele kleine stukjes boter in een ovenschaal.
- Snij de stronkjes witloof doormidden zodat je 2 helften krijgt. Ik heb het harde achterste nu eraan gelaten anders zal de stronk helemaal uit elkaar vallen. Ik heb wel enkele blaadjes in het midden/kern verwijderd zodat er een klein kuiltje ontstaan. Vul elke witloof helft met het gehakt mengsel. Vouw dan rond elk witloof helftje 2 plakjes spek. Leg ze in de ovenschaal met het gehakt mengsel naar boven.Bak ze voor zo'n 25 a 30min in de oven. TIP! Voor mij is het witloof dan zacht genoeg, wil je het nog iets zachter. Dek na zo'n 25min bakken de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak nog voor zo'n 10 a 15min.
- Serveer dan direct met puree of kroketten. Ik maakte er nog een snelle kaassaus bij. Zie notities hoe je deze maakt.
Notities
200gr roomkaas – 150ml melk – 120gr (fijn geraspte belegen kaas) – 1,5kl mosterd – citroen Doe de roomkaas en melk in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje. Roer goed zodat de roomkaas kan smelten, zorg ervoor dat niet gaat koken. Haal van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer goed zodat de kaas kan smelten. Indien deze moeilijk smelt, zet dan op een heel zacht vuurtje en blijf heel goed roeren. Breng op smaak met citroensap en mosterd. Wordt de saus iets de draderig omdat je ze terug op het vuur hebt moeten zetten, voeg nog wat extra melk toe en blijf goed roeren. Voeg zo veel melk toe tot de saus mooi glad is.