Als ik aan dit gerecht denk, dan denk ik aan mijn beste reis ooit van 2 jaar geleden nl. een rondreis door Andalucia. Als ik kon, ik zou elke jaar gaan. Andalucia is een prachtige streek met pittoreske dorpjes maar ook de grote steden zijn fantastisch om rond te wandelen. Elke avond gingen we op tapasontdekking, we gingen dan bij een eerste restaurantje binnen en aten er 2 a 3 tapas en gingen daarna terug op wandel doorheen de kleine straatjes op zoek naar een volgend restaurant om nog eens 2 a 3 tapas binnen te spelen.
Op elk tapasmenu in Andalucia stond Salmorejo. Ik dacht natuurlijk eerst dat dit iets met zalm zou zijn … nee hoor in verre verte zelf. Salmorejo is een koude tomatensoep die je kan vergelijken met gazpacho, enkel is deze iets romiger door het brood erin zit.
Ingrediënten (4 personen)
- 8 trostomaten of romatomaten
- 1/2 ui
- 150gr brood/ stokbrood
- 1 teentje look
- 1 a 2el azijn (of rode wijn azijn)
- Peper en zout
- 100ml olijfolie
- 2 hardgekookte eieren
- 4 a 6 sneetjes serranoham of prosciutto of parmaham
Bereidingswijze
Snij de tomaten in kwartjes en verwijder de zaadjes.
Snij de ui en brood in grove stukken, hak de look fijn.
Doe de tomaten, ui, look en brood in een ruime kom. Voeg ook 1el zout toe en meng alles al even.
Giet hierbij kokend water tot alles onderstaat en laat 1h weken.
Giet na een uurtje weken, dit mengsel in een vergiet. Vang wel ongeveer 150ml van dit vocht op in een kommetje.
Probeer zo veel mogelijk vocht uit het tomaten-broodmengsel te duwen.
Doe het mengsel in de blender. Voeg hierbij de olijfolie en azijn en mix tot een glad geheel. Als het mengsel te dik is, voeg dan een beetje van het tomatenvocht toe tot je de juiste consistentie hebt gekregen.
Voeg naar smaak nog peper, zout of azijn toe.
Zet de soep in de koelkast en laat goed afkoelen.
Hak voor het serveren de hardgekookte eieren en de ham in kleine blokjes.
Serveer de frisse soep en werk af met een lepeltje fijngehakt ei en ham.
Laat het smaken !