Winter dat staat voor eindeloos lang cosy in de zetel hangen met een dik dekentje over je, heel veel warme choco’s, warme vanillepudding met chocolade hagelslag eten … Op zondagnamiddag gezellig aan het kokkerellen gaan om lekker comfy food te maken om de week door te komen. En daar hoort meestal ook een lekker stevig winters soepje bij om te kunnen opwarmen tijdens de lunchpauze. Een stevig soepje in de vorm van deze pastinaaksoep met zoete aardappel en curry.
Een winters soepje dat het echt helemaal heeft. De nodige porties groentjes, pittigheid door de curry madras, de romigheid door de kokosmelk en goed vullend door de linzen. Een ideaal soepje om op krachten te komen tijdens de lunchpauze.
En wil je deze soep nog dat tikkeltje lekkerder maken, maak er dan zeker wat pastinaakchips bij. Deze zal zorgen voor een lekkere krokante toets en totaal niet moeilijk om te maken!
TIPs :
> Geen linzen in huis, je kan deze ook weglaten. Voeg dan nog een extra zoete aardappel toe.
> Ik gebruikte curry madras, deze kruidenmix is iets intenser, iets smaakvoller dan gewone kerriepoeder. In de meeste supermarkten kan je deze makkelijk vinden.
Pastinaaksoep met zoete aardappel en curry
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 1/2 tl gember (fijn geraspt)
- 1,5 el curry madras (of kerriepoeder)
- 2 zoete aardappelen (+/- 400gr)
- 3 (grote) pastinaken + 2 extra voor de afwerking
- 1 appel
- 4 el rode linzen
- 400 ml kokosmelk uit blik
- 600 ml bouillon kip of groente
- 1 limoen
- Peper & zout
- Olijfolie
Instructies
- Pel de ui en hak fijn.Pel de teentjes look en hak fijn.Schil de zoete aardappelen en snij in kleine blokjes.Schil de pastinaken en snij in kleine blokjes.Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes
- Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot.Stoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig, laat de ui niet bruin worden.Voeg de look, gember en curry madras/kerriepoeder toe. Roer even en laat een 1min mee bakken.Doe de blokjes zoete aardappel, pastinaak en appel bij in de stoofpot. Roer even en laat zo'n 2min mee bakken. Giet dan de bouillon & kokosmelk bij de groenten en voeg ook de linzen toe. Roer nog even, breng aan de kook en laat zo'n 20 a 25min zachtjes sudderen tot de groenten gaar zijn.Mix dan tot een gladde soep. Breng de soep verder op smaak met peper en zout.
- Voor de pastinaakchips als afwerking.Verwarm de oven voor op 190 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Schil de pastinaken. Snij heel dunne slierten van de pastinaak, dit kan je het beste doen met een dunschiller.Leg de slierten op de beklede bakplaat en giet hierover ongeveer 1el olijfolie en kruid met peper en zout. Meng goed en spreid de slierten goed uit over de hele bakplaat.Bak de pastinaak slierten mooi goudbruin en krokant in de oven voor zo'n 12 a 15min. Hou ze goed in de gaten dat ze niet zwart worden.Haal dan uit de oven, laat ietwat afkoelen. Tijdens het afkoelen worden ze nog iets krokanter.
- Serveer de soep met daarop een handvol van de pastinaakchipsSmakelijk