Paddenstoelensoep

paddenstoelensoep

Nooit gedacht maar tegenwoordig eet ik heel graag champignons. Ik was vroeger altijd de eerste om ze uit mijn vol-au-vent te vissen en iemand anders hiermee te plezieren. Gewoon die “katchou”achtige textuur van champignons vond ik verschrikkelijk.
Nu kan ik eindelijk toegeven dat paddenstoelen zo slecht nog niet zijn. Ze kunnen een gerechtje naar een hoger niveau tillen, je moet ze gewoon goed klaarmaken. Normaal gebruik ik amper boter in de keuken, maar om lekkere champignons klaar te maken zet ik die principes graag opzij.

paddenstoelensoep

Enkele weken geleden maakte ik al een heerlijk herfstige risotto met paddenstoelen. Het geheim van die fantastische risotto was de gedroogde porcini (= gedroogd eekhoorntjesbrood) die het gerecht naar een hoger niveau tilde.
Nu had ik het plan om een soepje te maken van paddenstoelen met ook nu weer het geheime ingredient “porcini” dat ik dankzij Jamie Oliver heb ontdekt. Resultaat was een fantastisch smaakbommetje waarvan ik nu tijdens mijn lunchpauze kan genieten en een beetje opwarmen.

herfstrisotto met paddenstoelen
Porcini (val Albert Heijn)

Winkeltip > gedroogd eekhoorntjesbrood (= porcini of cepes) kan je vinden bij Albert Heijn, Delhaize en Colruyt

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 preiwit
  • 600gr paddenstoelenmix (kastanjechampignons, beukenzwam, shiitake, witte champignons, …)
  • 15gr porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
  • 1l kippenbouillon
  • takjes tijm
  • olijfolie

Bereidingswijze

Doe de porcini in een kommetje en overgiet ze met kokend water zodat ze net onder water staan. Laat ze ongeveer 10min trekken.

paddenstoelensoep
Gedroogde porcini

Pel de ui en look, hak beide fijn.
Snij ook het preiwit fijn.
Maak de paddenstoelen proper (niet met water) en snij ze in kleinere stukken.

paddenstoelensoep
paddenstoelenmix

Als de porcini 10min heeft geweekt, giet in een zeef maar vang het vocht op en zet dit even opzij.
Hak de helft van de porcini in stukjes. De andere helft heb je niet meer nodig (als je alles zou gebruiken dan krijg je heel intense smaak, zelf iets te overheersend).

paddenstoelensoep

Verhit een stoofpot met een goede scheut olijfolie.
Roerbak hierin eerst een minuutje op een hoog vuur de stukken paddenstoelen.
*
Voeg vervolgens de fijngesneden ui, look, preiwit en enkele takjes tijm toe en roerbak dit nog eens een minuutje.
*
Voeg nu de stukjes porcini toe en het vocht van de porcini. Laat het geheel ongeveer 20min zachtjes bakken. Roer regelmatig.
*
Giet nu de kippenbouillon bij de groentjes en laat nog eens 20min zachtjes sudderen.
*
Net voor de soep gaat mixen, vis de takjes tijm uit de soep. Mix tot een gladde soep.

*

Je kan de soep gewoon zo serveren
Of je kan nog enkele champignons fijnsnijden en even opbakken in wat boter samen met 1/2 sjalot. Werk op het einde af met fijngesneden peterselie

Laat het smaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.