Vadouvan? Tot een maand geleden kende ik dit ook niet, ik wist niet wat ik mij hierbij moest voorstellen. Vorige maand deed ik mee aan de foodsaverchallenge waarbij ik inktvis op 3 wijze maakte. Helaas was ik niet bij de winnaars, wie wel heeft gewoon (en terecht) was Annelies van de foodblog “een lepeltje lekkers”. Zij maakte voor deze wedstrijd mini-burgers met suikervrije ketchup. Toen ik het receptuur hiervoor aan het lezen was, zag ik tussen de ingrediënten “vadouvan” staan … geen idee wat ik mij hierbij moest voorstellen. Dus ging ik op onderzoek uit 🙂
Vadouvan is een kruidenmengeling dat zijn oorsprong vindt in India en heeft veel weg van kerrie. De naam klinkt eerder Frans en dat is te verklaren door de vroegere Franse kolonies in India.
Zodra je het potje van deze kruidenmengeling opent, komt er een bom van aroma’s vrij. Het eerste wat vooral opvalt is de geur van kaneel maar ook de kerriegeur is duidelijk aanwezig.
Er zitten heel wat ingrediënten in deze specerijenmengeling nl. kaneel, dragon, kruidnagel, laurier, rozenbloemblaadjes, chilies, fenergiekzaad, venkelzaad, komijnzaad, uienstukjes, kurkuma, kardemon, knoflook, uienpoeder en mosterdzaad.
Toen ik overlaatst bij Albert Heijn op zoek was naar Madras Curry kruiden van Jonnie Boer, zag ik in dit assortiment ook Vadouvan staan. Dat leuke zilveren potje lag binnen de kortste keren ook in mijn winkelkarretje. Het potje heeft enkele weken ongeopend in mijn kast gestaan omdat ik niet goed wist wat ermee te maken. Uiteindelijk heb ik het heel simpel gehouden nl. chicken wings gekruid met deze specerijenmengeling en in de oven gebakken … heel simpel en klaar op amper 30min … een ideaal kruidig hapje.
Bij het nemen van de eerste hap, ruik je eerst de kaneel dit proef je ook lichtjes maar niet overheersend gelukkig, daarna komt de bekende kerriesmaak je tegemoet
Ingrediënten voor 6 chicken wings
- 6 chicken wings (of drumsticks)
- 1el vadouvan
- 1kl bruine suiker
- 3el olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220graden.
Doe in een mengkom de vadouvan, suiker, olijfolie en een snuifje peper en zout.
Doe hierbij de chicken wings en meng goed zodat er rond elk stukje een marinade hangt.
Leg de stukjes kip in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven.
Bak de chicken wings ongeveer 25 a 30min in de oven.
**
Haal uit de oven en serveer direct
Ik gebruik dit ook al een tijdje, is super lekker hé ? Alleen al voor de geur als je het potje opent zou je dit kopen ;-). Ik heb nog een aantal andere kruiden uit dat assortiment, allemaal aanraders.