Tijdens de wintermaanden kan zo’n kommetje dampende soep toch altijd zo hard smaken. Ik noem het een gezellig genietmomentje, je verkleumde handen opwarmen aan zo’n kom soep. ZA-LIG toch! Wat ook zalig is, is deze minestrone soep met kipballetjes. Een echte maaltijdsoep bomvol verse groentjes, pasta (optioneel) en natuurlijk onmisbaar bij een soep … balletjes. Niet zomaar wat soepballetjes, hiervoor gebruiken we kipgehakt dat we op smaak gaan brengen met Parmezaanse kaas. Dit is dus niet zomaar een minestrone soepje 😉
Qua groenten kan je eigenlijk volop gaan variëren met wat je in huis hebt maar ook wat er in het seizoen is. Ik koos voor vrij basis groentjes namelijk sjalot, look, wortel, prei, selder en koolrabi. Nog lekker zou zijn bijvoorbeeld courgette, tomaat, aardappel, spinazie, boerenkool, boontjes … Je kan hier eindeloos in variëren zo lang de kipballetjes ook maar aanwezig zijn 😉.
Hoe maken we deze Minestrone soep met kipballetjes?
Begin alvast met het maken van de kipballetjes. Hiervoor meng je kippengehakt met een ei paneermeel, fijngeraspte Parmezaanse kaas, peper en zout. Rol er balletjes van, rol ze niet te klein maar natuurlijk ook geen heuse gehaktballen. Laat ze even opstijven in de koelkast terwijl je de soep maakt.
Om de soep te maken, hebben we eerst wat snijwerk. Ik vind het belangrijk bij een minestrone soep dat de groentjes fijn en even groot gesneden zijn. Dus hak de sjalot, wortel, selder, prei, en koolrabi. Stoof deze aan in een ruime stoofpot met wat olijfolie voor toch zo’n 8min. Voeg er dan fijngehakte look en de tomatenpuree aan toe. Roer dit goed los en laat zo’n 2min mee bakken. Doe er een takje rozemarijn en de bouillon bij en laat zo’n 10min zachtjes sudderen.
TIP! Persoonlijk vind ik het lekkerste dat de groentjes nog een lekkere bite hebben. Wil je ze iets gaarder, laat de soep dan iets langer sudderen.
Kook ondertussen in een apart kookpotje de orzo/riso pasta gaar. De reden waarom ik deze niet gaar in de soep, dan wordt deze redelijk vast. Als je de soep dezelfde dag allemaal opeet dan valt dit nog mee. Maar als je net zoals mij een paar dagen na mekaar van deze soep gaat eten, dan wordt ze vrij vast.
Na 10min sudderen, voeg je de kipballetjes toe aan de soep en gaar ze in de soep. Reken op zo’n 3 a 4min afhankelijk van de grootte van de balletjes.
Als ze gaar zijn kan je de soep serveren met de pasta.
TIP! De volgende dag is de soep nog lekkerder.
Minestrone soep met kipballetjes
Ingrediënten
Kipballetjes
- 300 gr kippengehakt
- 1 ei
- 90 gr paneermeel
- 50 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- Peper en zout
Minestrone soep
- 2 sjalotten
- 1 grote wortel
- 2 takjes selder
- 1 prei
- 1 koolrabi (optioneel)
- 2 teentjes look
- 100 gr tomatenpuree
- 2 takjes rozemarijn
- 1 l kippenbouillon (*)
- 300 gr riso/orzo pasta
Instructies
- Begin met het maken van de kipballetjes.Hiervoor meng je het kippengehakt met ei, paneermeel, Parmezaanse kaas, peper en zout. Meng goed en rol er dan balletjes van. Rol ze niet te klein.Laat ze even opstijven in de koelkast terwijl je de soep maakt.
- Voor we aan de soep beginnen, hebben we eerst wat snijwerk. Belangrijk bij een minestrone soep vind ik dat de groentjes mooi fijn en even groot gesneden zijn voor een gelijke garing. Pel de sjalotten en hak fijn.Schil de wortel en snij in kleine blokjes. Was de takjes selder en snij in kleine blokjes. Was de prei en hak fijn.Schil de koolrabi en hak in kleine blokjes.Pel de teentjes look en hak fijn.
- Verhit een ruime stoofpot met een scheutje olijfolie.Begin met de sjalot, wortel, selder, prei en koolrabi aan te stoven voor zo'n 7 a 8min. Roer regelmatig en laat de groenten niet bruin worden. Voeg er vervolgens de fijngehakte look en tomatenpuree aan toe, roer goed en laat zo'n 2min mee bakken. Doe er het takje rozemarijn bij en de bouillon. Breng aan de kook en laat dan zo'n 10min zachtjes sudderen.
- Ondertussen kan je in een ander kookpotje de orzo/riso pasta al dente koken.
- Als de soep zo'n 10min zachtjes heeft gesudderd, voeg de balletjes toe en gaar ze in de soep, reken op zo'n 3 a 4min (afhankelijk van de grootte).
- Verdeel de pasta over soepborden of kommen en giet hierover de soep. Smakelijk