Als ontbijt, als tussendoortje of als dessert … deze hasselback appel met crumble smaakt gewoon op ieder moment van de dag. Een lekker zacht gebakken appel, met veel kaneel en krokante crumble, dat is smullen! Iedereen kent ondertussen wel de bekende hasselback aardappelen ofwel ingekerfde patatjes. Omwille van de fijne insnijdingen, kan je extra veel smaak brengen in je aardappel. Wat je kan doen met een aardappel, kan je perfect ook met een appel in een zoete bereiding weliswaar.
Qua appelsoort, kies je hier het best voor een type Boskoop. Ook met Elstar of Jonagold lukt het prima. Of wat dacht je van een hasselback peer, wat super leuk zou zijn.
Hoe maken we deze Hasselback appel met crumble?
We beginnen met het schillen van de appelen en snij ze doormidden. Verwijder nu voorzichtig het klokhuis, dit kan je het beste doen met een Parisienne lepeltje. Maak nu fijne verticale insnijdingen in de appelhelften maar zorg dat je ze niet helemaal doorsnijdt. Leg ze vervolgend op een beklede bakplaat.
Smelt boter met wat (kokosbloesem)suiker en kaneel. Smeer hiermee de appelhelften in. Dek af met aluminiumfolie en bak alvast zo’n 20min in de oven.
Ondertussen kan je de crumble maken. Meng hiervoor alvast bloem, havermout, (kokosbloesem)suiker, kaneel en zout. Doe er kleine blokjes koude boter bij en mix of kneed tot fijne kruimels.
Na 20min bakken, haal je het aluminiumfolie weg. Verdeel de crumble over de appelen en bak nog eens voor zo’n 15min in de oven. Serveer dan direct.
Hasselback appel met crumble
Ingrediënten
- 4 appelen (type boskoop)
- 25 gr boter
- 10 gr kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
- 1 snuifje kaneel
Crumble
- 75 gr volkorenbloem (of patisseriebloem)
- 20 gr kokosbloesemsuiker (of gewone suiker)
- 60 gr havermout
- 1/2 tl kaneel
- 1 snuifje zout
- 40 gr boter (koud)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de appelen en snij ze doormidden. Verwijder voorzichtig het klokhuis, dit kan je het best doen met parisienne lepeltje. Snijd met een scherp mes verticale schijfjes in de appelhelften, maar zorg ervoor dat je niet volledig door snijdt.Leg ze op de beklede bakplaat.
- Smelt de boter samen met de kokosbloesemsuiker. Roer goed tot de boter gesmolten is.Haal van het vuur en voeg het kaneelpoeder toe. Roer nog even goed. Wrijf hiermee de appels in. Dek af met aluminiumfolie en bak alvast de appelen zo voor 20min Ondertussen kan je de crumble maken.
- Voor de crumble, meng je alvast de bloem, suiker, havermout, kaneel en zout. Voeg hier in kleine blokjes de koude boter aan toe en mix of kneed tot je fijne kruimels krijgt. Na 20min bakken van de appels, verwijder je het aluminiumfolie. Strooi de crumble over de appelen en bak nog eens voor zo'n 15min. Serveer dan diret met wat yoghurtSmakelijk